Умението да вземаме решения (и да ги спазваме)

"В човешкия живот има такива проблеми, които могат да се решат, само ако не им обръщаме никакво внимание"
Стефан Цвайг

99% от успеха - в живота, работата, материалното положение, зависят от нас, по-точно от решенията, които вземаме. Ако се замислим, непременно ще си дадем сметка, че сме направили най-важните крачки в своето съществуване в твърде неблагоприятни условия - когато не са ни достигали информация и време за обмисляне на всички "за" и "против", когато сме се уповавали само на логиката, опита и интуицията си. Благодарение именно на тях избраният изход от положението се е оказал впоследствие и най-правилният.

Древногръцките мъдреци твърдели: "Няма нищо по-лошо от бездействието", съвременните психолози пък са убедени, че действието е единствената стратегия, гарантираща ни успех.

Ситуационни решения

Да се намери изход от ситуацията - животът ни се състои най-вече от такива задачи. Налага се постоянно да измисляме нещо: как да си намерим по-хубава работа, как да попречим на колежката да плете интриги зад гърба ни, как да накараме началството да ни повиши заплатата... Естествено, стараем се да вървим по добре утъпкан път и да прилагаме стратегии, донесли ни успех не веднъж и дваж. Или пък, обратното - упорито се придържаме към "губещи" варианти, подхлъзвайки се на едни и същи динени кори. Само, защото не искаме да признаемдопуснати в миналото грешки.

Изход има!

Помъчете се да решите проблема, преценявайки го от позициите на някой друг човек. Запитайте се например: "Как би постъпило седемгодишно дете? Човек, попаднал не необитаем остров? Милионер? Просяк?" Ще видите - изход ще се намери! Вероятно нестандартен, но успешен. В края на своя живот Айнщайн отговаря на въпроса как се правят велики открития с лаконичното: "Правят ги невежи, които просто не знаят, че така не може. А после се оказва, че всички са грешали, и така все пак може."
Вашият девиз в случая: "Вие питате защо, но аз предпочитам да питам: "Защо пък не?, Бърнард Шоу


Жизненоважни решения

В кой университет да постъпите, да приемете ли изгодно, но рисковано предложение, да се кандидатирате ли за по-висока длъжност? От отговорите на тези и други съдбоносни въпроси зависи много, а най-важното в подобни моменти е да не губите контрол над себе си и да останете господар на ситуацията, независимо от естеството й.
Ето няколко варианта, познати на всички: тийнейджърите, завършили средно образование, ибират университет не по собствено желание, а по настояване на родителите си; съпругата остава вкъщи, за да гледа детето, понеже главата на семейството смята, че така трябва; Ваша позната се примирява с нископлатена и унизителна работа от страх пред неизвестността...
В такива случаи психолозите дават един-единствен съвет: за да ни осигури минимум 50% от успеха, всяка важна житейска крачка трябва да бъде направена самостоятелно. По простата причина, че когато сме уверени в своята правота, ние се стараем да реализираме плановете си възможно най-качествено и бързо. А чуждите замисли претворяваме неохотно и дори те да се окажат сполучливи, резултатът не ни носи пълно удовлетворение.

Изход има

Интуицията и опитът са тези качества, които ще ни подскажат разумно решение в трудни ситуации. Единственото, което се иска от нас, е да се научим да слушаме вътрешния си глас и навреме да черпим от своята жизнена "база данни" необходимите ни именно в този момент знания и внушения.
Всеизвестно е, че Исак Нютон открива закона на гравитацията, благодарение на своята наблюдателност. Прозрението осенява учения, когато вижда как зрелите ябълки падат на земята, и той решава, че тя привлича към себе си предметите. Подобна идея не би могла да се роди в главата на човек, който не разбира нищо от физика и който е напълно безразличен към причината, караща плодовете да падат от дървото на земята, а не обратното. Истината е, че случайни открития няма! Има само такива, които са следствие на натрупани до този момент знания.

Вашият девиз в случая:

"Не вярвай на очите си! Те виждат само препятствията. Да гледаш, значи да разбираш. Осъзнаеш ли това, което вече знаеш, ти ще се научиш да летиш."
Ричард Бах

Емоционални решения

Много често, в състояние на стрес, възбуда или обида, Вие действате импулсивно: "Какво! Шефът ми се разкрещя! Веднага ще подам молба за напускане!" Нима това е поведение на разумен човек, отговорен за своите постъпки? Та Вие разсъждавате като Том Сойер, любимия герой от детството: "Ще умра и тогава всички ще плачат. Те ще плачат, а аз ще стана от гроба и ще кажа..."
Обладани от стихията на гнева, на Вас Ви се иска само едно - по-скоро да отстраните източника на неприятните емоции. Най-простият начин да направите това? Правилно - да си вземете шапката. Хлопвайки вратата зад гърба си, Вие се отказвате от престижното занимание, изричате куп непремислени обиди, с една дума, правите разни глупости. А на сутринта осъзнавате, че все пак сте харесвали работата си, а поводът за скандала с досадния шеф не е чак толкова принципален. Но вече е късно: взели сте решение.

Изход има!

Възползвайте се от съвета, който дава на начинаещите шофьори прочутият автомобилен състезател Ники Лауда: "Ако на пътя се ударите в друга кола, не бързайте да излизате от своята и да започвате спор кой е прав, кой - виновен. По-добре заключете вратата, вдигнете стъклата и поседете пет минути, за да се успокоите и да прецените създалата се ситуация. През това време и другият шофьор ще дойде на себе си."
В конфликтни ситуации прилагайте подобна тактика - абстрахирайте се от агресивния събеседник. Стига да има възможност, излезте от помещението и в пълна самота анализирайте по-нататъшното си поведение. По принцип 10 минути са достатъчни, за да осмислите трезво положението, след което да вземете разумно решение. И да си спомните, че и утре е ден!

Вашият девиз в случая: "Нетърпеливите плащат често за това, което търпеливите получават безплатно", френска пословица.

Служебни решения

Хората на наемния труд се подчиняват някому и са длъжни да изпълняват спуснати отгоре нареждания - невинаги правилни и интелигентни. На всичко отгоре от тях се искат отлични резултати в определени срокове.
Всъщност на кого от нас не се е случвало да попадне в ситуация, в която ерешението, уж поставено на обсъждане, на практика е взето отдавна от висшестоящите? Съветвайки се с колектива, шефовете само търсят потвърждение на собствената си правота. В крайна сметка се стига до одобрение на това, което трябва, а подчинените отговарят за евентуалните грешки - свои, не на началниците. Защото не са се осмелили да им възразят.
Между другото, професионалното обсъждане на проблемите, т.нар. мозъчен щурм, също не гарантира правилното им решение. Някои хора се съгласяват с първото предложение, защото им е скучно, други се страхуват да се опълчат, на трети просто не им е интересно.

Изход има!

И шефовете, и подопечните трябва да се вслушат в мъдрия съвет на Алфред Слоан, доскорошен генерален директор на "Дженеръл Мотърс": "Ако на някое съвещание всички, и то много бързо, постигат съгласие по даден въпрос, аз предлагам да отложим обсъждането. За няколко дни в хората непременно ще възникнат въпроси и възражения, благодарение на които можем да намерим оптималното решение."

Вашият девиз в случая:

"Постарайте се да получите това, което искате, или ще бъдете принудени да искате това, което сте получили", Бърнард Шоу

В американските бизнес среди обичат да разказват историята на собственика на известна международна корпорация, който винаги знаел как да постъпи. Когато излязъл в пенсия, банкерът пуснал в ръката на приемника си шепа бобени зърна и му казал: "Всеки път, когато при теб дойдат с някакво предложение, изслушай го внимателно, премятайки зърната в джоба си. Ако в края на разговора в ръката ти останат четно число зърна, отговори "да", ако е нечетно - "не". Оказва се, че в продължение на половин век големият бизнесмен е вземал решения, съдбоносни за бъдещето на своята компания, разчитайки на случайността. Но повечето от тях били успешни, защото се ръководел от принципа: "Вземи решение и после направи така, че то да се окаже правилно!"

"Великите дела трябва да се вършат, не да се обмислят до безкрайност"
Октавиан Август
comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign