Сангрия - оригинална рецепта за приготвяне

Сангрията е традиционна винена напитка за испанците. Името й се превежда буквално като 'кървава'. Приготвя се от червено вино и газирана вода. Най-често в съотношение 3 към едно за виното - три части плътно червено вино и 1 част вода. Добавят се плодове - ситно нарязани. В повечето случаи това са резенчета портокал, праскови, ябълки, круши, кайсии, в някои райони слагат и лимон... Получената смес се разбърква и се долива малко концентрат. Опитните майстори го правят на око, неспециалистите слагат по около 100 мл на 1 л течност. Концентратът често е коняк. Допълнителни 'щипки красота' в питието са канелата и медът.
Пие се леко охладена, пълни се в широки стъклени кани и е желателно да се разбърква с черпак, направен от черничево дърво.
Никой не може със сигурност да каже оригиналната рецепта за сангрия, защото това е напитка на векове и с течение на времето претърпяла много модификации. Според редица източници, обаче, това е оригиналната рецепта за приготвянето на 'кървавото' питие.
Обичаят да се консумира вино с добавени в него плодове е типичен за Средиземноморието. Корените му идват отдалече... още от времената на Древна Гърция, където пиенето на с нищо разредено вино се е смятало от мнозина (в това число и Теофраст) за откровена простащина.
comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign