Щастието - как да го постигнем

Родени сме за щастие - това е безспорно, но защо тогава водим постоянна битка със себе си, със своята истинска същност? Защо робуваме на навици и предразсъдъци, които ни пречат да се възползваме от радостите на битието, настройват ни песимистично и ни карат да гледаме на света през черни очила? Начините да променим живота си така, че да го изживеем  с удоволствие, са много. Резултатите пък зависят изцяло от нас!

Повишете самочувствието си

Да, в женската природа е заложена огромна и даже вредна доза самокритичност, Ние рядко сме доволни от това как изглеждаме, не харесваме лицето или фигурата си и винаги смятаме, че другите са по-привлекателни. Стига обаче сме предъвквали недостатъците си, повтаряйки до безкрайност: "Задникът ми е дебел, имам ужасен нос, косата ми е рядка..."
Много по-интелигентно от наша страна ще бъде да се фокусираме върху своите физически достойнства.
Без значение коя част от тялото си предпочитате - очите, устата, краката или шията, трябва да направите така, че да привлечете вниманието именно към нея. Ако имате съвършени ръце, жестикулирайте по-често с тях, ако пък бюстът Ви заслужава да бъде показван, носете по-дълбоки, но не и вулгарни деколтета.
Първата крачка към себеутвърждаването е всяка сутрин да се усмихванете на себе си в огледалото. Правете го, за да си вдъхнете надежда и кураж, с които да преодолявате проблемите на делника.
Още по-добър ефект ще постигнете, ако няколко пъти си повторите - на ум или на глас: "Аз съм чудесна и уникална личност. способна съм да успея във всичко!" Завършете с дълбоко вдишване и знайте, че вече сте готова да се преборите с целия свят.


Станете оптимисти

За песимистите животът е едно безкрайно разочарование, те не искат, затова и не успяват да намерят решение на проблемите си, докато оптимистите изпитват истинско удоволствие от преодоляването на трудностите, понеже знаят, че могат. Освен това не си поставят нереалистични цели, доволни са, когато напредват стъпка по стъпка, не се съмняват в силите си и не смятат, че целия свят се е съюзил срещу тях. Изводът е ясен - ние само ще спечелим, ако се превърнем в оптимисти.

Повярвайте в себе си

"Искам, значи мога" - преди повече от век френският психиатър Емил Куе е карал пациентите си да признасят тези думи всяка вечер, и то многократно. Ефект от тях е имало тогава, има и днес най-вече върху неуверените в собствените си сили личности, които не предприемат нищо в живота от страх да не се провалят, превръщайки се в посмешище или в обект на съжаление. Самовнушението е мощна сила, която можем да привлечем на своя страна и с нейна помощ по-лесно можем да променим към по-добро живота си. Достатъчно е да знаем няколко еажни неща:

* Позитивна или негативна, всяка мисъл, породила се в главата ни, прави опит да се реализира - ние сме в състояние да овладеем въображението си и да си самовнушим позитивни мисли, ако по-често 'обличаме' в думи желанията си. По този начин съзнанието ни машинално ще си изработи програма за тяхното осъществяване.

* Въображението е по-силно от волята, но без нея и без достатъчно постоянство никога няма да постигнем целите си.

Бъдете по-весели

Кардиолозите отдавна са доказали, че често повтарящите се и силни отрицателни емоции - тъга, безпокойство, гняв, ревност, съкращават продължителността на живота. В същото време положителните емоции я повишават. Радостта от общуването с интересни приятели, стабилното семейство, хубавата природа, добре подреденият дом, стилният гардероб съвсем не са за пренебрегване като елементи от постройката, наречена 'щастие'.
Между впрочем, щастието е наука, която се овладява като предметите в училище, смятат психолозите. Някои от учениците са по-надарени, други трябва да положат по-големи усилия. И както често се скучва, най-добре се справят не най-талантливите, а най-упоритите, тези, които полагат най-много усилия и не се отчайват от временните неуспехи.

Практически упражнения:

* Не чакайте да изгрее слънце, да дойде уикендът или да настъпи някакъв по-специален ден, за да облечете дрехите, които най-много Ви отиват. Направете го още сега. И на всяка цена се гримирайте грижливо - този своеобразен ритуал винаги повишава настроението.

* Не задръствайте съзнанието си с мисли от сорта: "Всички казват, че имам широкия ханш на майка си." Добре е да знаем откъде произхождаме и на кого приличаме, но това не означава, че трябва да се смятане за бечий клонинг. Ние сме единствени по рода си и имаме пълното право да не се подчиняваме на генетичните закони - като започнем да правим гимнастика, за да се вталим например.

* Имайте предвид, че ако накарате тялото си да изхвърля по-бързо и без остатък токсините, които го тровят, черните мисли по-рядко ще спохождат съзнанието Ви - въпрос на физиология. За целта пийте повече течности и яжте храни, съдържащи много фибри.

* Не си и помисляйте, че за да се харесвате на противоположния пол, трябва да приличате на някой друг - на някоя кино- или тв звезда, на известна манекенка и т.н. Вие сте си Вие и толкова!

* Събуждайте се с приятна музика - стресиращите новини по радиото могат да почакат, докато си изпиете кафето. Преди да станете от леглото, обмислете задачите си за деня и се настройте на позитивна вълна - разбира се, че ще успеете да се справите с тях. При това с лекота.

* Планирайте нещата в краткосрочен план - обяд с някоя приятелка, приготвяне на вкусна вечеря за семейството, посещения на филм или концерт. Непременно си представяйте удоволствието, което ще изпита от всичко това.

* Правете кратки почивки на работното си място, през които си похапвайте пресни или сушени плодове. През ден играйте гимнастика вкъщи - не е нужно да проливате реки от пот, достатъчно е да се разкършите за около 20 минути. Още по-благотворно ще е, ако потанцувате.

* Всяка сутрин след ставане и всяка вечер след лягане се протягайте по няколко пъти, после правете десетина дълбоки вдишвания и издишвания, докато в съзнанието Ви се възцари почти абсолютен покой. Накрая затворете очи и 20 пъти изречете това, което искате да си самовнушите - много тихо или шепнешком.

* Повтаряните от Вас фрази не бива да описват неосъществими фантазии, а съвсем постижими неща: "Все повече и повече вярвам в себе си, затова ще се наложа в работата" или "Скъсвам с миналото и започвам нов живот, в който всичко ще е наред".

* Докато изричате желанията си, постарайте се да ги визуализирате.

* Възползвайте се от всички възможности да се повеселите - и най-незначителните.

* Предвкусвайте приятните моменти, за да можете да ги оцените още по-добре, когато настъпят.

* По-често наблюдавайте щастливите хора.

* Не бъдете мрачни и не изливайте лошото си настроение върху ближните. Ако се чувствате съсипани след работа, не се прибирайте веднага вкъщи, а първо се поразходете. Преодолейте неделния стрес с по-дълго излежаване в леглото и т.н.

* Бягайте от негативните емоции, защото те се самогенерират. Колкото повече им се поддавате, толкова по-дълго ще траят.

* Не се оплаквайте и не се самосъжалявайте.

* Гледайте на трудностите като на проблеми, подлежащи на разрешаване, и не смятайте, че са резултат от несправедливото отношение  на съдбата към Вас.

* Вместо да се поддавате на лошите си настроения, постарайте се да ги анализирате и да вникнете в причината, която ги е породила.

* В стресиращи моменти се опитвайте да омаловажавате свързаните с тях неприятности.

* Култивирайте чувството си за хумор.

* Направете така, че близките Ви хора да се чувстват щастливи - бъдете сигурни, че те ще Ви отвърнат със същото.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign