Внезапните схващания на мускулите - как да си помогнем?

Внезапно схващане на някой мускул, силна болка - крампите са твърде неприятно страдание, което ще Ви спохожда по-рядко и ще отшумява по-бързо, стига да вземете мерки:

* Хидратирайте се, особено ако спортувате интензивно. Водата помага на организма да изхвърли токсините и най-вече млечната киселина, натрупваща се в мускулите по време на големи физически усилия.

* Яжте повече храни, богати на магнезий, калций и калий, които ще намерите в пресните и сушените плодове, шоколада, млечните продукти. Калият отпуска мускулите, а магнезият и калцията 'отговарят' за доброто състояние на нервните окончания.

* Спазвайте правилен ритъм на сън и почивка - преумората е един от факторите, предизвикващи крампи.

* Не злоупотребявайте с възбуждащите психиката напитки като чай, кафе, алкохол. Те допринасят за изхвърлянето заедно с урината на полезните за организма минерали, което създава по-голямо напрежение в мускулите.

* Сменете обувките си. Ако са неудобни, Вие ще ходите така, че ще натоварвате прекомерно мускулите и гръбначния си стълб.

* Протягайте се по-често. Най-вече сутрин на ставане от леглото. При положение, че някой мускул Ви се схване, опънете максимално засегнатия крайник в противоположна посока. Така например, щом имате крампа в працеса, хванете пръстите на крака си и ги издърпайте в контрашпиц към Вас.

* Консултирайте се с лекар, когато крампите Ви спохождат прекалено често, придържате се към орална контрацепция или сте бременна.
comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign