Какво се опитва да Ви каже Вашето тяло?


Лекарите, почитатели на черния хумор, обичат да се шегуват със своите пациенти: ако нищо не Ви боли, значи сте умрели. И наистина, "вслуша" ли се човек в себе си, няма начин да не констатира наличието на цял куп неприятни усещания, свързани с вътрешните му органи. Хубавата новина е, че според медиците повечето симптоми имат просто физиологично обяснение.


Проблем: плаващи "мушици" пред очите

В границите на нормалното

Напълно безобидни и без никакво отражение върху зрението, те се дължат на факта, че пространството между лещата и ретината е запълнено с прозрачна гелоподобна субстанция, наречена стъкловидно тяло. С напредването на годините и общото състаряване на организма въпросното тяло се разделя на две части: течна и влакнеста, и се отлепва от ретината. А ролята на мержелеещите се пред очите мушици играят неговите непрозрачни влакна. Хвърлящи сянка върху ретината, те "плуват" заедно или поотделно и се местят по-бързо или по-бавно в зависимост от скоростта на движение на очите. Проблемът не налага специално лечение, още повече, че мушиците изчезват постепенно след достигането на зряла възраст.

Повод за безпокойство

Има защо да се притеснявате само в случай, че пред очите Ви се появи плътен облак от тъмни частици, съпроводен с ярки светлинни "взривове". Това може да означава увреждане на ретината и сериозна заплаха за зрението Ви. Ситуацията изисква медицинска намеса.
Към офталмолог трябва да се обърнете и при положение, че в някое от очите Ви се образува червено петно, закриващо напълно или частично зрителното поле - симптом на вътрешноочен кръвоизлив, спохождащ предимно жертвите на диабета.

Проблем: стряскане по време на сън

В границите на нормалното

Подобни усещания са голямо изпитание за нервите, но на практика безобидни, се появяват, когато вече сте изминали половината път до царството на Морфей. Тогава тялото Ви потреперва рязко и Вие се разбуждате. Стряскането е характерно за повърхностната фаза на съня, съпроводена с понижаване на телесната температура и със забавяне на пулса. В даден момент от нея мозъкът Ви изгубва контрол над ставащото, всички големи мускули се съкращават изведнъж и на Вас обикновено Ви се присънва, че падате от главозамайваща височина.

Повод за безпокойство

Ако страдате от чести нощни стряскания, лекарите ще Ви предпишат малки дози приспивателни, които да вземате в течение на кратък период от време. Лошото е, че стресовото пробуждане може да доведе до развитието на рядко срещана фобия - страх от падане насън, последвана от хронично безсъние.

Проблем: силно сърцебиене

В границите на нормалното

При повечето жени (особено при навършилите 50) сърцебиенето е резултат на физическо претоварване или на емоционален стрес. Повишената честота на съкращаване на сърдечния мускул може да се дължи и на прекаляване с напитки, съдържащи кофеин, с алкохол или шоколад. На много хора обаче само им се струва, че имат ненормално бърз пулс.
Всъщност, въпреки широко разпространеното мнение, сърцебиенето не е симптом на някакво сърдечно заболяване, нито пък първи признак на инфаркт. То по-скоро предупреждава за недостатъчно добро кръвоснабдяване, което - ако не вземете мерки, ще Ви причини сериозни неприятности.

Повод за безпокойство

От известно време сърцето Ви бие често и неритмично, без да има конкретен повод за това? Веднага идете на лекар, за да не се стигне до хронична тахикардия. А усетите ли, че Ви прилошава и след малко ще изгубите съзнание, намерете сили да извикате "Бърза помощ".

Проблем: ранички в устата


В границите на нормалното

Тези болезнени бели петна с червен ореол говорят за преумора и даже за силно изтощение на организма и са свързани с понижаване на имунитета. Причина за тяхната поява са местните инфекции, недостигът на витамин С, повишената чувствителност към тази или онази храна. По принцип изчезват от само себе си.


Повод за безпокойство

Напоследък лекарите все по-често констатират случаи на рак на устната кухина - тумори върху меките тъкани и езика. Признаци се непосредствена опасност са увеличаването на площта на раничките, промяната в тяхната форма, това, че не минават за повече от месец. Цигарите и алкохолът несъмнено увеличават риска от възникване на канцерогенното заболяване, което може да се излекува напълно, стига да се открие в най-ранен стадий.


Проблем: кървящи венци

В границите на нормалното

Усещате кръв в устата, когато си миете зъбите или захапвате твърди плодове и зеленчуци? По всяка вероятност страдате от гингивит, широко разпространено възпаление, дължащо се на натрупването на зъбен камък. Именно заради него венците подпухват, кръвта нахлува във възпалените им тъкани, а фините капиляри се късат при механично въздействие. Въпреки че гингивитът в лека форма не е опасен, той не бива да се пренебрегва като здравословен проблем.


Повод за безпокойство

Ако позволите на гингивита да премине в остър стадий, ще развиете пародонтоза и вероятно ще започнете да губите зъбите си. Заболяването е опасно и с това, че инфекцията от венците с течение на времето прониква в кръвта и заедно с нея в други органи - например поразява сърдечния мускул или изостря някои налични, но все още дремещи в тялото Ви болести.

Проблем: "скърцане" в ставите

В границите на нормалното

До този момент точната причина за зловещите звуци е неизвестна на медицината. Само се предполага, че когато мускулите са напрегнати, сухожилията притискат ставите. За щастие "скърцането" не ги уврежда и няма сериозни последствия.

Повод за безпокойство

Ако звуците като от филм на ужасите са съпроводени с отоци и болка, може да се заподозре начален стадий на артрит, поразяващ най-често хората, навършили 40 години. Характерни признаци на болестта са неподвижността на ставите, както и това, че болките в тях се засилват по време на физическо натоварване и в края на деня. Единственият изход е лечение при добър специалист.

Проблем: треперене на ръцете

В границите на нормалното

По време на бодърстване треперят ръцете на абсолютно всички хора, тъй като фините мускули на ръцете и китките им се съкращават и отпускат безпорядъчно. Но амплитудата на съкращенията е толкова малка, че никой не забелязва трепереното. Очевидното за всички и неподлежащо на самоконтрол треперене пък се нарича тремор, по принцип се предава по наследство и не може да се определи като свидетелство за изнервеност или невроза. Въпреки че се засилва, когато човек се вълнува.


Повод за безпокойство

Треперенето на ръцете не заплашва с нищо Вашето здраве, но става огромен проблем, ако Ви пречи да пишете, да се храните с нож и вилица, да държите чаша, да премествате дребни предмети.
Тогава трябва да се обърнете към лекар и да не влошавате сами състоянието си, консумирайки прекалено големи количества чай или кафе. Силно изразеният тремор се асоциира често и с болестта на Паркинсон. Дали става въпрос за нея, ще познаете по това, че трепереното се засилва при покой.
comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign