10 Полезни съвета как да се организираме на работното място и у дома

В забързаното ни ежедневие все по-трудно успяваме да се организираме и да съчетаем задълженията на работа и у дома. Често си казваме: "Ще свърша това някой ден...", "Когато имам време, ще...", но време не остава...Няма нужда да отлагаме изпълнението на задачите си. По-лесно и успешно ще се справим с тях, ако спазваме няколко полезни правила.

На работното място

1. Не трябва да затрупваме бюрото си с папки и документация под претекст, че така няма да пропуснем някое от тях. По този начин единствено рискуваме да загубим ценна информация. В същото време натрупаните и разхвърляни документи ни разсейват и стресират ненужно. На видно място трябва да държим само тези, които сме определили да обработим през текущия ден.

2.Задължително е да бъдем максимално концентрирани по време на работния процес и да не се разсейваме излишно. Да не отдаваме прекалено значение на маловажни задачи. Мобилният телефон трябва да използваме ограничено - да отговаряме само на наложителни повиквания, свързани с работата ни.

3.На съвещание или среща никова да не изчакваме закъснелите и да не ги извиняваме. Така само ги стимулираме да закъсняват още повече, а тези, които досега са били навреме - да започнат да пристигат по-късно.

4.Не бива да се водим от принципа, че човек си спомня повече неудачите, и да не се измъчваме излишно с мисълта за проектите, които не сме успели да реализираме. Обратно - трябва да сме настроени позитивно и да се вдъхновяваме от тези, с които сме се справили блестящо.

5.Да се доверим на статистиките. Те сочат, че 40% от това, което ни тревожи, няма никога да се случи, 30% вече се е случило, 12% се отнася за здравето ни, 10% представляват проблемите, които с времето се разрешават от самосебе си, а само 8% си заслужават наистина да се концентрираме върху тях.

У дома

6.Не бива да оставяме днешната работа за утре. Трябва да свикнем да вършим дребните домакински задължения (като миенето на съдове например) веднага, вместо да ги отлагаме за неопределено време.

7.Ако е необходимо, можем да поставим календар или корково табло, на което да вписваме ежедневните задължения на всеки член от семейството и времето, в което те трябва да бъдат осъществени. Това, разбира се, трябва да ни служи като ориентир, а не да представлява своеобразна диктатура. За целта е необходимо всички заедно да съобразяваме с времето и възможностите си задълженията, които вписваме.

8.Да зачеркваме всяка изпълнена задача от списъка. Така ще сме наясно какво сме успели да свършим и какво ни остава.

9.Трябва винаги да предвиждаме няколко минути в повече към всяка задача, която ни предстои да изпълним. Така няма да се чувстваме притиснати от времето и ще можем да се справим със заплануваното за деня, ако изникне нещо непредвидено.

10.Да не носим работа в къщи. Това ни пречи да извършим текущите домакински задачи и всява у нас ненужен хаос и паника. Нужно е да разграничим ясно служебните си задължения.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign