Женската завист: 4 съвета как да я преодолеем

„Завистта е безпокойство (неудовлетворение) на душата,
произтичащо от това, че желаното от нас благо притежава друг човек, който не считаме за по-достоен от нас да го има.”
Готфрид Вилхелм Лайбниц


И така...един от Седемте смъртни гряха - Завист! Приятелката ни има най-красивите сини очи. Мъжете се захласват по нейната фигура и чаровно лице. Тайничко завиждаме на нейния успех сред мъжете. Ето как да преодолеем тази разрушителна емоция, която може да развали приятелството ни.

Не пренебрегвайте предупрежденията й

Завистта ви кара да вярвате, че ако изглеждате като приятелката си или притежавате къщата на съседката си например, ще бъдете много по-щастливи. Понякога усещате злобното желание да повредите по някакъв начин красивата рокля на колежката си или пък си втълпявате колко неприлично къса и грозна е тя. И тайничко се радвате, когато колегата Ви, без да иска, я залива с червено вино. Но в същото време изпитвате срам и се мразите заради тези отвратителни мисли. Когато почувствате, че те започват да Ви обсебват, се опитайте да ги изгоните от съзнанието си. Научете се да възпитавате положителните и да контролирате отрицателните емоции.

Не подхранвайте излишно въображението си


От малка сте мечтали да станете богата и известна, но вече сте на 40 години и все не успявате да направите онази блестяща кариера, която да Ви изстреля към върха. Един следобед, когато се прибирате, виждате невероятно красива жена, която слиза от скъп автомобил и се отправя към луксозния бути. Докато вървите, се поглеждате във витрината и мислено започвате да се сравнявате с красавицата. Вашите дрехи са от миналия сезон, а нейния костюм е марков, тя е с модерна прическа, а Вашата коса е сплескана. Чувствате се ужасно, защото не изглеждате и не сте постигнали това, което има тя. Вместо да се сравнявате с нея, по-добре се запитайте дали наистина ще бъдете по-щастлива, ако водите чуждия бляскав, но най-вероятно и задължаващ живот? Направете си равносметка и списък на нещата, които до този момент сме постигнали. Дайте си кураж и самочувствие за бъдещи постижения.

Не се оставяйте завистта да Ви разяжда


Завистта е болезнена емоция, която Ви кара да чувствате гняв, алчност, омраза, негодувание, дори да изпаднете в депресия. Хората, които изпитват завист, се чувстват пренебрегнати и смятат, че животът е несправедлив към тях. Те дори намразват човека, който има повече от тях - роптаят, говорят или се държат лошо с него. Не бива да оставяте тази емоция да Ви завладее, защото ще развалите създадени вече приятелски отношения. Когато Вашата приятелка Ви покани в новото си жилище и Вие видите как луксозно го е обзавела, не се мъчете от завист да търсите "кусури" на апартамента й. Вместо да коментирате злобничко интериора, се поинтересувайте от нея как е успяла да се устрои така добре. Поискайте от приятелката си повече информация - за цената на жилището, за майсторите, за мебелите и т.н. и я изслушайте добронамерено. Един ден сигурно и на Вас ще Ви се наложи да посрещате гости в нов дом и ще желаете те искрено да се зарадват на Вашата придобивка.

Превърнете я в градивна сила

Завистта може да бъде ситмул за развитие, защото онова, за което завиждате, сте в състояние да постигнете, но по някаква причина не сте го направили. Не сте доволни например от постиженията в работата си, потънали сте в рутина, чувствате, че не можете да достигнете успехите на колегите си. Вместо да се потискате и да се самосъжалявате, по-добре се замислете и вземете решение по какъв начин да ги догоните. Осъзнайте собствените си цели и смело ги реализирайте, както правят и колегите Ви.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign