20 Практични приложения на содата бикарбонат

Белият фин прашец, NaHCO3 - Натриев бикарбонат (известен още като натриев хидрогенкарбонат, сода бикарбонат и сода за хляб)  не служи само за приготвяне на вкусни печива. Той има и редица други приложения.

Ето за какво още може да използвате сода бикарбонат.

1.Чиста коса

Содата бикарбонат може да Ви помогне да остраните натрупаните остатъци от стилизиращи средства за коса като пяна за коса, лакове и гелове. Просто добавете една чаена лъжичка сода бикарбонат в шишенцето с шампоан. Ако ходите често на басейн, желателно е да измиете косата с разтвор от сода бикарбонат. Смесете половин чаена лъжичка сода с половин литър вода и измийте косата си, за да премахнете хлора и да върнете обема на косата.

2.Чисти гребени и четки за коса
Не само косата, но и Вашите четки за коса стават основа за натрупване на остатъци от козметичните и стилизиращи продукти. Ще ги премахнете лесно, ако ги потопите в разтвор от топла вода и две супени лъжици сода бикарбонат.

3.Премахване на острите миризми от ръцете

Смесете 3 лъжички сода с една чаена лъжичка течен сапун и изтъркайте ръцете с фина четка, за да премахнете острите миризми от риба, чесън или лук.

4.Мека кожа на лактите и коленете
Кожата на лактите и коленете често добива по-груб вид. За да я направите отново мека и нежна, направете смес от малко сода бикарбонат и вода и с фина четка изтъркайте загрубелите места.

5.Чисти и бели нокти
Поставете малко сода върху стара четка за зъби и с нея почистете ноктите на ръцете и краката. С това ще тонизирате кутикулите (кожичките около ноктите), а същевременно ще почистите и избелите ноктите, които често пожълтяват от използването на лакове за нокти.

6.Избелване на зъбите

Върху четката за зъби, на която вече сте поставили и паста, сложете и малко сода бикарбонат. Доказано е, че тя е естествено средство за избелване на зъбети.

7.Релаксация за краката
Направете си мини-вана за уморените крака след напрегнатия работен ден с топла вода и 3 супени лъжици сода бикарбонат.

8.Освежаване на дъха

Разтворете една чаена лъжичка сода в чаша с вода. Отпийте една глътка и жабуркайте, след което изплюйте течноста. Миризмите в устата ще бъдат неутрализирани.

9.Премахване на миризмата от цигари по дрехите

Ако Ви се случи да сте прекарали вечер в компанията на пушачи или ако самият Вие сте пушач, но мразите миризмата на дим в дрехите си, накиснете ги във вода с няколко лъжици сода бикарбонат, която ще премахне неприятната миризма на цигарен дим.

10.Премахва миризмата от бебешката плюнка и повръщано по дрехите

Много е трудно да се премахне миризмата от бебешката плюнка и повръщано от дрехите. Но със содата може да подпомогнете този процес. Поръсете сода на конкретното място от облеклото и изтъркайте с четка.

11.По-малко "ароматна" кофа за боклук
Преди да поставите нова торба в кофата за боклук, наръсете дъното й със сода бикарбонат, за да намалите лошата миризма.

12.По-малко миризми в хладилника
В хладилника оставете малка, открита кутийка със сода бикарбонат. Тя "попива" миризмите. Сменяйте содата бикарбонат на всеки 3 месеца или по-често. Ако имате проблем с неприятно миришещ хладилник, почистете го основно с вода и сода бикарбонат.

13.Почистване на микровълнова фурна

Поставете сода бикарбонат върху гъба и с нея изтъркайте петната от микровълновата фурна

14.Почистване и освежаване на дъската за рязане
За да почиститет и "отмиришете" дъската за рязане, поставете върху нея сода бикарбонат и търкайте упорито. След това измийте с кухненския препарат за миене на чинии.

15."Обезмирисяване" на пластмасовите кутии за съхранение на храна

Пластмасовите кутии, които редовно използваме за съхранение на храни, много лесно се вмирисват. За да елиминирате миризмата, можете да използвате разтвор от вода и сода бикарбонат, който оставет еда престои за една нощ в кутията. Сутринта измийте кутиите и миризмата е изчезнала.

16.Чистене на загоряла тава

Стана малка авария и загорихте тавата? Можете да поискате помощ от...содата. Поставете в тавата сода и налейте гореща вода. Оставете да се накисне поне няколко часа, а преди да започнете да я почиствате, може да я загреете отново, докато заври водата и поври със содата. Почистването ще бъде по-лесно и ефективно.

17.Почистване на скари
Почистете натрупаните мазнини по скарата с влажна гъба, върху която е поставена сода бикарбонат.

18.Почистване на втвърдено лепило от етикети. 
Понякога върху новите предмети остава лепило от етикетите, което никак, ама никак не иска да се маха. В такъв случай поставете сода върху гъба и изтъркайте добре.

19.Блестящо сребро

Смесете сода бикарбонат и вода в съотношение 3:1 (3 лъжички сода и 1 вода) и със сместа изтъркайте с фина четка сребърните предмети. След това измийте с вода.

20.Освежаване на килими

Ако определено място на Вашия килим поради една или друга причина има остра миризма, наръсете го със сода. Изчакайте 2-3 часаа, а след това почистете содата с прахосмукачка.
comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign