Цветята у дома: Пустинна роза (Adenium obesum)

Adenium obesum
Култивираната пустинна роза е растение хермафродит, нейното стъбло е присадено върху олеандров калем. Така създаденото ново цвете нараства по-бързо и има повече цветове от естествения си събрат.

Откъде произхожда?

Родината на това екзотично растение, чието латинско наименование е Adenium obesum, е Източна Африка.

По какво да го познаем?

Пустинната роза е сукулентно растение със силно удебелено стъбло и с изключително красиви цветове. Те са големи, с пет връхчета, с розовочервени ръбове и светла среда.

Къде да я поставим?

Идеалното място за Вашето цвете е южният прозорец, през който влиза най-голямо количество светлина. Желателно е да го пазите обаче от силните слънчеви лъчи в обедните часове. В началото на лятото можете да го изнесете на балкона или да го поставите в градината. Независимо дали го отглеждате в затворено помещение или навън, е добре да го пазите от течение.

Кога и как цъфти?

От април до септември в розово, червено и лилаво. Цветовете издържат до две седмици. След като прецъфти напълно, по време на покоя можете да подрежете клонките. При самото подрязване обаче носете ръкавици, защото млечният сок на пустинната роза е силно отровен.

Каква температура обича?

Растението се развива най-добре при умерена температура, в диапазона между 18 и 25 градуса. Ако през зимата я отглеждате в топло помещение, пустинната роза продължава да расте, ако пък я поставите на по-хладно място, тя минава в период на покой, като губи листата си.

От колко вода се нуждае?

В период на расте е добре да го поливате по-обилно, като не допускате подгизване на почвата. Използвайте мека хладка вода. По време на покой спрете поливането.

Трябва ли да се подхранва?

Добре е да се тори през пролетта и есента със слабо концентрирани минерални торове. Подходяща също така е и кактусовата тор.

Кога се пресажда?


Най-подходящото време за това е от юли до септември, като можете да го правите на всеки две или три години.


Как се размножава?


Чрез връхни резници. Преди да ги засадите в почвата, оставете за 1-2 дни мястото на разреза да засъхне.
comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign