Правилното миене на съдовете - стъпка към крепкото здраве

Измий веднага и добре!

Ако все още не сте се обзавели със съдомиялна и трябва да се справяте със собствени сили с мръсните чинии, чаши и прибори, имайте предвид, че "колекционирането" им в умивалника за повече от 20 минути води до развъждане на безчет опасни за здравето бактерии и гъбички. Затова - запретвайте ръкави  и се захващайте за работа, като първо огледате добре кухненския си инвентар.

Гъбата
Ако не я измивате редовно и съвестно, тя ще се превърне в развъдник на всякакви гадости, които естествено ще се прехвърлят върху чиниите Ви. При това мъчителните разстройства като нищо ще се окажат безобидно последствие от липсата на добра хигиена. През лятото са възможни и по-лоши варианти, дизентерия например. Изводът е ясен - следете за изрядната чистота на гъбата, с която си служите, и я сменяйте по-често. Що се отнася до кърпата за бърсане на съдове, перете я при температура 70 градуса, въпреки че е по-добре да я замените с ролка домакинска хартия.

Четката

В нея се загнездват какви ли не остатъци от храна, които започват да се разлагат. Вече знаете какво Ви очаква.

Дъската за рязане


Идеално място за размножаване на бактерии. Особено ако е дървена, използвате я открай време и цялата е в резки. Пластмасовата дъска е малко по-добро решение, но и тя трява да се измие съвестно, след като върху нея сте транжирали месо. Ако перспективата да пипнете салмонелоза не Ви се струва особено привлекателна, помнете, че нехайното обливане с гореща вода е абсолютно недостатъчно, налага се да използвате миещо средство от типа на "Веро", при това, без да го пестите.

Чашата, в която сте пили мляко

Измийте я на секундата, и то идеално. В остатъците от мляко се размножават светкавично какви ли не бактерии, всичките способни да нанесат сериозни поражения върху стомаха и червата Ви. Сред въпросните поражения на първо място трябва да бъдат споменати гастритът и язвата.

Решетката на умивалника

Без съмнение уредът за отпушване не е сред любимите Ви инструменти, но ще се наложи да прибягвате често до него, ако не вземете мерки в канала да не попадат остатъците от обяда или вечерята Ви. От една страна, те ще "изхранят" доста микроорганизми, от друга, ще Ви отровят с миризмата си. С една дума - редовно почиствайте кухненския умивалник с вряла вода, в която се разтваря малко белина.

Утайката от кафе

Тя не съдържа белтъчини и това означава, че в нея няма да се развият бактерии. Това е добрата новина. Лошата обаче гласи, че кафяната утайка е идеална среда за развитие на плесенни гъбички. Затова, ако не държите да се разболеете, почиствайте редовно и с маниакална страст филтъра на кафеварката си.

Съдовете

Измивайте ги веднага, след като приключите с храненето, при това с достойно за похвала усърдие. Изплакването отгоре-отгоре (дори с някакво миещо средство) отстранява твърдите частици, но не и микрофлората. Ако го смятате за достатъчно, веднъж завинаги се откажете от заблудата, че ще имате здрава храносмилателна система.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign