Dolce & Gabbana - Съвместният път към успеха

Любимите на всички звезди от шoубизнеса дизайнери живеят в Милано и обитават сграда, която самите те оприличават на крепост. За разлика от повечето си колеги не творят в стерилен интериор, решен в бяло и напомнящ галерия или болница. Обстановката е пищна, с много злато, леопардови шарки, цветно стъкло, смесица от свръхмодерни и антикварни мебели. В огромния им хол са поставени две тапицирани в червено кресла, наподобяващи тронове, а подът на трапезарията е постлан с черни килими от астраган. В работното ателие пък е окачена огромна снимка в богато резбована и позлатена рамка. Фотосът с трогателно посвещение и автограф е на Мадона.
Атмосферата, създадена от Долче и Габана, прилича на чувствената им мода, в която ключови елементи са дълбоките деколтета, впитите рокли, пищно бродираните дънки. Луксът без комплекси, проповядван от двамата, се вдъхновява от италианския неореализъм, сицилианския барок, религиозните щампи, начина на обличане на мафиотите и попзвездите. Когато ги молят да опишат своя ансамбъл - фетиш, отговорът на Стефано Габана най-често е: "Корсет, носен под мъжки костюм на фини райета и с черни обувки с висок ток."
Доменико Долче продължава: "Нашата мода е за жени, които не се страхуват от провокациите, имат силен характер и огромно желание да бъдат забелязани. Красотата е едно постоянно търсене... Знаем го, тъй като самите ние не сме особено красиви. Точно затова не искаме да си усложняваме живота, правейки необичайни дрехи, в които хората ще изглеждат странно."
Тази творческа философия, съчетана с тънък усет за пулса на времето, им печели все повече почитатели и, разбира се, все повече пари. Модната им къща, останала си независима, въпреки многобройните предложения да бъде откупена, почти не е засегната от кризата. В света има над 57 бутика на Долче и Габана, на тях принадлежат и два шивашки завода, лицензи за очила, парфюми, младежко облекло.
Стефано, по-високият от двамата, е роден на 14 ноември 1962 г. в Ломбардия, а Доменико е сицилианец, роден на 13 септември 1958 г. Работят и живеят заедно от 1982-ра година. Запознават се случайно в ателието на известен милански стилист, влюбват се един в друг и с голяма мъка намират мизерната сума от 1 милион лирети, за да започнат самостоятелен бизнес. В началото им помага бащата на Доменико, в чийто шивашки цех се изработват първите модели на дизайнерите. Оттогава до днес те са изминали огромен път, финансирайки сами всяка своя стъпка до върха. Признават, че през годините са се влияли ту от Мюглер и Монтана, ту от Готие. Сега вече са открили своя собствен стил и нямат намерение да му изневеряват, а само да се променят заедно с епохата.
"Работим за клиенти, които имат всичко." - казва Стефано - "Те търсят новостите, затова и всеки месец им предлагаме по нещо различно." Колкото до въпросните клиенти, дизайнерите се гордеят изключително много с най-известните сред тях и ги смятат за истински приятели. Така например, през 2003-та година, Лина Еванджелиста, която не беше стъпвала на подиума от 5 години, прие да участва в едно-единствено дефиле - това на Долче и Габана в Милано. Неразделно свързани са и с друг топмодел, Наоми Кемпбъл, тъй като кариерите им в модата стартират почти едновременно. Сред звездите, верни на Долче и Габана, особено място заема Мадона. През 1993-та тя им поръчва костюмите си за турнето "Гърли шоу", а през 2000 им разрешава да използват лицето ѝ за тишърти. Те бързо се превръщат в обект на колекционерска страст, въпреки че самата Мадона тогава носи тениска с надпис "Бритни Спиърс". Двамата дизайнери обличат и Уитни Хюстън, Алиша Кейс, Моника Белучи, Гуинет Полтроу, Виктория Бекъм, Изабела Роселини, Киара Мастрояни, Анджелина Джоли, Жулиет Бинош, Фани Ардан. Отскоро към тази елитна група се присъедини и Кайли Миноуг, която те наричат "малката принцеса" и която им дължи предизвикателния си вид както на сцената, така и в живота.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign