Малките тайни на фън шуй, които ще ни накарат да се чувстваме по-добре вкъщи

"Вятър и вода"

Според Ричард Уебстър, най-големият капацитет по Фен Шуй (думите означават 'вятър и вода')  в света, спазването на някои установени преди векове правила ни гарантира по-добро качество на живот. Което пък зависи от жилището ни, от разположението на всяко помещение в него, от мебелите, завесите и куп други неща. Фен Шуй създава равновесие между хората и предметите, между нашия дух и външния свят, като ни позволява най-вече и преди всичко да се чувстваме добре у дома си. Така или иначе на всички ни е приятно, когато се озовем сред стилен и красив интериор и, обратното - изпитваме желание да побегнем веднага, ако попаднем в някое мръсно, занемарено и неподредено жилище.
Нещо повече - както твърдят специалистите по Фен Шуй, самият факт, че полагаме грижи за мястото, което обитаваме, вече е знам за душевно равновесие и зрялост. Те отиват и по-далеч, като ни обещават щастие, пари, завиден успех, стига да не отблъскваме от себе си позитивната енергия на природните сили.

Чи в три урока

1. Чи е жизнената сила, която циркулира навсякъде около нас. Влиза вкъщи през входната врата и прозорците, а благоприятна среда за нея създават растенията, чистият въздух, отсъствието на прекалено много мебели.

2. За да се движи по-бързо и да не бъде в застой Чи, ние трябва да проветряваме, да чистим и да подреждаме дома си. Всъщност, с Фен Шуй или без него, знаем добре, че мръсната кухня се превръща в развъдник на микроби, а прекомерно отоплената спалня може да предизвика алергични пристъпи.

3. Чи се дели на Ин и Ян. Ин е тъмната, пасивна, женска страна на нещата. Ян е светлата, активната и мъжката. Двете енергии се допълват, без да се противопоставят една на друга. Къде да търсим връзката им с Фен Шуй? В това, че непременно ще се почувстваме зле в една изцяло черна или изцяло бяла стая. Преобладаването на Ин или на Ян пречи на съня, не ни позволява да релаксираме или, напротив, да се концентрираме по-добре в това, което вършим.

Петте елемента

За да постигнем щастието, те трябва да са навсякъде в дома ни и при това да се уравновесяват.
Дърво - присъства в растенията, мебелите, във всички или зелени предмети. Закриля интуицията и творческите способности.
* Ако е в излишък, човек става прекалено сериозен, губи чувството си за хумор.
* Ако липсва, интелектуалните ни възможности намаляват.

Огън - откриваме го в осветителните тела, свещите, червените вещи, домашните животни, статуетките, пирамидалните и триъгълните форми. Прави ни по-динамични и ни улеснява в установяването на контакти.
* Ако е в излишък, ние ставаме по-агресивни и нетърпеливи.
* Ако липсва, започваме да се отнасяме хладно и безразлично с близките си.

Земя - елементът намира убежище в глинените и керамичните съдове, порцелана, тухлите, мрамора, във всичко жълто или кафяво, в пясъка, кристалите, в квадратните и правоъгълните форми. Повишава физическата сила, прави ни по-стабилни и чувствени, по-подредени.
* Ако е в излишък, утежнява отношенията с хората, създава напрегната атмосфера.
* Ако липсва, ние се превръщаме в нестабилни и хаотични личности, които не знаят какво искат.

Метал - присъства в металните мебели и предмети, във всичко бяло и посребрено, в кръглите и овалните форми. Закриля жизнеността, бързината на ума, съобразителността и способността да се съсредоточаваме.
* Ако е в излишък, ние се превръщаме в консервативни 'сухари', ненавиждащи промените.
* Ако липсва, нерешителността и притеснителността обсебват съзнанието ни.

Вода - тя е във фонтаните, аквариумите, огледалата, стъклените предмети, във всичко синьо или черно, във вълнообразните форми. На този елемент дължим завидната си интуиция, научаваме се да релаксираме пълноценно, общуваме по-лесно.
* Ако е в излишък, въображението ни закърнява.
* Ако липсва, стресът и безпокойството стават наши постоянни спътници.

Домът, който ни прави по-щастливи

Фън Шуй против сезонните депресии

Благоприятни китайски йероглифи за късмет и щастие

Хармония в живота и дома с метода Ба Гуа от Фън Шуй

Вещите в дома, които излъчват негативна енергия

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign