Основни правила при отглеждането на домашни любимци

Много хора обичат животните, но се страхуват да ги отглеждат в дома си. Според тях присъствието им е равносилно на лоша хигиена. Други пък пренебрегват елементарните изисквания, свързани с чистотата на своите любимци. Всъщност не е нужно да изпадаме в крайности и да се радваме на тяхната компания, стига да знаем какво точно да правим.
Да разресваме ли козината на котката?

Това се налага от факта, че по космите полепва голямо количество прах, дори когато писаната не излиза навън. Снабдете се с мека четка с естествен косъм - с нея ще отстраните не само мръсотията, но и космите. Четкането позволява и да се открият в ранна фаза някои аномалии като "оплешивяване" на места, кожни екземи, инфекции и др., които могат да се предадат и на хората.
Когато животното е дългокосместо, всекидневното разресване е задължително. Котките със средно дълга козина се четкат един път седмично, а късокосместите - два пъти в месеца.
Съвет от читателка: Къпането на късокосместа котка, която не излиза навън, всеки месец е безсмислено, предостатъчно е веднъж в седмицата да обтриете козинката ѝ с влажна кърпа, има и специални кърпички за целта в зоомагазините.

Къпят ли се котките?

Можете да къпете любимката си веднъж в месеца, като температурата на водата трябва да е 39 градуса. Използвайте шампоан, специално предназначен за котки, и я мийте два пъти с него. Първото миене почиства козината, а второто подобрява нейното състояние - прави я мека, блестяща и здрава. Освен това шампоанът неутрализира статичното електричество, възстановява защитния слой на козината, снабдява кожата с витамини и силикон, предпазва я от раздразнения и сърбежи.

Колко пъти месечно се сменя водата в аквариума?

Сменяйте 1/3 от нея на всеки три седмици. Грижите за чистотата на аквариума обаче не се ограничават само с това. Измийте и стените му, но не използвайте химически продукт, а само влажна кърпа. Веднъж месечно почиствайте въздушния филтръ, а мъха и камъните отмивайте с топла вода на всеки 15 дни.

Можем ли да се заразим, докато сменяме водата в аквариума?

Не са известни болести, предавани от декоративните рибки. Но ако все пак подозирате, че нещо не е наред, вземете предпазни мерки. В случай, че имате наранявания по ръцете, по-добре не сменяйте водата или го правете с домакински ръкавици.

Трябва ли да се дезинфекцират клетката и аксесоарите на птиците?

Стафилококовите бактерии, гъбичките и яйцата на глистите, основни причинители на инфекциите при животните, не щадят и декоративните птици. Затова подът на клетката се почиства редовно, след което се поръсва с някакъв дезинфектант, унищожаващ микроорганизмите (вируси и бактерии). Използвайте  продукта за пръчките на кафеза, върху които се задържат хранителни отпадъци. Почистването се прави всеки месец, но бъдете особено бдителни през есента (техния разплодителен период), когато някои бактерии се размножават по-бързо.

Каква е хигиената на гризачите

Макар зайците и хамстерите да полагат много грижи за себе си - ближат си лапичките, след това мият муцунката и главата си с тя, те не успяват да се запазят съвсем чисти. За да им помогнете, трябва да ги сресвате с мека четка и да им слагате пудра срещу паразити. Можете да купите и противопаразитна каишка. Все пак внимавайте с хамстерите: тъй като  малките животинки са големи акробати, те като нищо ще се закачат с каишката на някоя пръчка и докато се обръщат на нея, ще се задушат.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign