История на грога и няколко популярни рецепти за приготвянето му

Есен и зима - хладните сезони, в които ни се иска да пийнем нещо сгряващо... Какво да е то? Предлагаме Ви да си приготвим любимата напитка на 'морските вълци' - грог. А каква е историята на тази напитка?

Олд Грог (англ. Old Grog) - такова прозвище е получил вице-адмиралът на британския флот Едуард Върнън (1684-1757) за своя навик да не сваля плаща си (наричан на английски /диалект/ grogam cloak).

В тези далечни времена в ежедневното меню на моряците е влизала задължителна доза от добрия стар ром, заради (и поради) който те често са слизали на бреха леко клатушкайки се. ;) За да предотврати алкохолизма и пиянските изстъпления, вице-адмирал Върнън заповядал рома да се разрежда с вода - студена или гореща, в зависимост от сезона. Топлата версия допаднала на моряците повече. Така се появил и грогът, който започнал своето победоносно шествие не само по море, но и на сушата...


Между другото:
Едуард Върнън
Ромът влиза в ежедневния порцион на моряците от кралския флот до премахването на това правило на 31 юли 1970 г.


Най-популярните рецепти:

Класическият грог представлява ром, разреден с гореща, подсладена със захар вода. Съвременните версии включват черен чай вместо вода.

Основното правило - алкохолът не се загрява, а се добавя в края.
Във водата или чая се слагат най-различни подправки (канела, джинджифил, черен пипер на зърна, индийско орехче, кардамон, карамфил и т.н.).

Сместа се слага да заври, премахва се от огъня, добавя се лимон (или лайм), захар и ром.

* В качеството на алкохолна база в грога може да се използва не само ром, но така също коняк или уиски.

№ 1
"Базов" грог


* пудра захар - 1 с.л.
* лимон, лайм - 3 резена
* 200 мл вряла вода
* ром

Вземете чаша за грог (стъклена, с плътни стени и дръжка). Изсипете в нея пудрата захар. Сложете нарязаните лимони, налейте вода, добавете рома. Може да пиете и със сламка.

№ 2
"Кафеен грог"


* коняк или ром - 20 мл
* захарен сироп - 2 ч.л.
* кафе - 100 мл

Излейте горещото (но не вряло) кафе в предварително затоплена чаша за грог, добавете алкохола и захарния сироп и леко разбъркайте.

№ 3
"Грог с мед"


* 50 мл ром
* 2 ч.л. мед
* 150 мл горещ силен чай
* резенче лимон

Изсипва се чая, добавя се меда, лимона и най-накрая рома.

* В предложените рецепти изборът на подправки е оставен изцяло на Вашия вкус. Но имайте предвид, че във варианта с кафе, най-подходящ избор би била канелата, карамфилът или индийското орехче; във варианта с мед - джинджифилът или кардамонът; в базовия вариант - черният пипер.

Наздраве!

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign