За кафето, без което не можем


Две трети от населението на Земята смятат, че ако не започнат деня си с чашка димящо кафе, няма смисъл въобще да се събуждат.

Ароматната напитка, позната още от древността, дължи името си на етиопските племена, които приготвяли kavah - опияняващо вино от ферментирали кафеени зърна. През многовековната си история кафето непрекъснато е възхвалявано и отричано. В източните страни го използват за лечение на скорбут, подагра и очни болести. В Мека пък е забранено и преследвано от духовниците по религиозни причини. Една арабска приказка обаче разказва, че когато пророк Мохамед изпил първата си чаша кафе, почувствал в себе си сили да победи 40 конници и да обладае 50 жени. През 17-ти век в Англия го прилагат като универсално лекарство. Едно от тогавашните средства срещу проблеми със стомаха и истерия например съдържа разтопено масло, мед и смляно кафе. През 1865г. във Франция доктор Филип Дюфо прави първия научен анализ на популярната напитка и стига до изненадващ извод - някои хора могат спокойно да я консумират, но за други тя е противопоказна. Споровете за ползата и вредата от кафето, както научни, така и религиозни, не затихват в продължение на години. Стига се даже дотам, че секти като тази на мормоните го отричат напълно, смятайки го за божие наказание.

* Полезните съставки

Суровите зърна кафе съдържат мазнини, белтъчини, вода, минерални соли - общо около 2000 вещества. След изпичане те губят голямо количество вода, а химическият им състав се променя в зависимост от степента и продължителността на обработката. В готовото за консумация зърно има 13% мазнини, които се отлагат изцяло в утайката, 25% захари, 8 важни органични киселини. Характерният аромат на напитката се дължи на етеричните масла с антисептични и антибактериални свойства. Хлорофеновата киселина пък придава на кафето тръпчив вкус, освен това стимулира обмяната на азот и синтеза на протеините в организма. Горчивината му не е свързана с кофеина, както смятат мнозина, а с танините в него.

* Опасен ли е кофеинът?

Той ободрява и предизвиква възбуда, която се увеличава постепенно и трае до три часа. Не се натрупва в организма, а се изхвърля известно време след консумацията. Според статистически проучвания, направени в Сан Франциско, колкото повече кафе пие човек, толкова по-рядко мисли за самоубийство, тъй като кофеинът стимулира мозъчните центрове, отговарящи за доброто настроение. В големи количества обаче - например десет чашки, той води до отравяне на организма, изразяващо се в треска, изпотяване, тремор, силно главоболие. Смъртоносната за човешкия живот доза кофеин от 10 г се съдържа в сто чаши кафе.

* Защо да го пием:

- кафето активизира дейността на сърцето и обмяната на веществата
- подпомага функцията на белите дробове
- ускорява кръвообращението
- съдържа витамин РР и минерални вещества
- стимулира работата на бъбреците
- спира кръвотечението при прорезни рани
- тонизира хората с ниско кръвно налягане
- повишава издръжливостта
- бори се със сънливостта
- подобрява паметта и способността за концентрация
- стимулира творческите възможности и асоциативното мислене
- лекува простуда в начален етап
- подобрява настроението

* Противопоказанията

Учени от САЩ провеждат многобройни опити с плъхове, за да установят влияе ли кофеинът върху развитието на плода. При много високи дози някои екземпляри се раждат с увредени лапички. Сигурно затова (въпреки че специалистите не смятат, че кофеинът влияе зле върху човешкия зародиш) лекарите съветват бременните жени да не злоупотребяват с кафето. Същото важи и за:

* тези, които искат да забременеят - установено е, че четири или повече чаши кафе на ден намаляват вероятността от зачеване

* кърмещите - кафето се преработва много бавно от организма на новородените

* жените, придържащи се към орална контрацепция - тогава кофеинът се задържа в кръвта  тройно по-дълго, предизвиквайки раздразнителност и главоболие

* Евите в месечен цикъл - в този случай лекарите препоръчват само едно кафе на ден, за предпочитане без кофеин.

* хората, страдащи от безсъние - никаква консумация на ободряващата напитка след 16 часа

* децата - кафето им действа възбуждащо, предизвиква безсъние, натоварва прекомерно сърцето и бъбреците

Развенчаните митове

* Кафето повишава кръвното налягане
2-3 чашки на ден не водят до хипертония и дори не ѝ влияят, ако тя не е налице.

* Провокира появата на инсулт, инфаркт, диабет и подагра
Тези обвинения са напълно отречени от последните научни изследвания.

* Стимулира развитието на някои видове рак
Досега не е установена каквато и да било зависимост между консумацията му и появата на канцерогенни заболявания.

* Повишава нивото на холестерола в кръвта
В самото кафе няма мазнини, тъй като те остават в утайката.

* Вредно е да се пие с мляко
Смята се, че млякото засилва действието на белтъчните алергени, съдържащи се в кафето. Щом обаче не сте алергични и не страдате от кожни заболявания, тази забрана не важи за Вас.

* Действа като наркотик
Рязкото спиране на консумацията му действително води до главоболие, потиснатост и снижаване на интелектуалните възможности, но кафето не създава психологическа зависимост, присъща на наркотиците.

Сексът и кафето

Влияе ли ободряващата напитка върху сексуалната активност? Този въпрос разделя учените на два лагера. Според едните кафето намалява потентността, докато другите смятат, че то стимулира ерекцията при мъжете и изостря чувствеността при жените. В подкрепа на това твърдение специалисти от Мичиганския университет публикуват резултатите от дългогодишните си наблюдения - зрелите жени, пиещи по една чаша кафе на ден, са по-активни в сексуално отношение от тези, които изобщо не посягат към него.

Полезни съвети

* Съхранявайте кафето на зърна в херметично затворени стъклени съдове, иначе то бързо попива всякакви миризми.

* Не смилайте наведнъж голямо количество - ще се овлажни и ще изгуби аромата и вкуса си.

* Металните кафеварки трябва да са идеално чисти. За целта редовно капвайте в тях вода с резенче лимон, след това ги изплаквайте добре.

* За да е ароматно и с мек вкус, турското кафе се приготвя със студена вода.

* Преди да налеете кафето, изплакнете чашите с топла вода.

* За да подобрите аромата на напитката, добавете щипка какао.

* В никакъв случай не смесвайте прясносварено кафе с престояло, дори да е приготвено преди половин час - със сигурност ще нагарча.

Не се препоръчва:

* Да консумирате кафе в комбинация с алкохол - ще се напиете много бързо.

* Да слагате захар в кафето си - тя забавя усвояването на кофеина и на минералните вещества.

* Да го пиете на гладно - понеже дразни стомашната лигавица, като нищо ще си докарате гастрит или язва.

* Да пушите с кафето - взаимодействието му с никотина води до повишаване на нивото на холестерола.

Ориенталско кафе с подправки

История на кафеварката

Тайните на хубавото кафе

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign