Йога: За да постигнем хармония между тялото и душата

Когато стане дума за това източно учение, повечето от нас си представят позата "лотос". Но дали е само това! Йога е философия на движението, което ни помага да слеем душата с тялото и да постигнем пълна хармония между двете.

Йога идва от Индия, където се практитува основно като съзерцание. Там тя изпълва своя съществен смисъл - да установи връзка между тялото и духа. Но в Европа съзерцателната й страна не е приоритетна. Тя се приспособява към нашите потребности, ето защо практикуваме предимно хата-йога - йога на положението на тялото. Но независимо дали е за тонус или за отпускане, дали набляга на седнало или изправено положение, източното учение преследва една-единствена цел - да постигнем хармония със себе си. Някои преподаватели на йога отдават приоритет на позите в легнало и седнало положение. Всяка от тях може да се изпълнява за няколко секунди или за минути в зависимост от физическите възможности. Духът на йога не се състои в постижението, а в осъзнаване на тялото, за да можем да се чувстваме по-добре в него. В курсовете по йога няма нива. Всяка позиция трябва да бъде естествено пригодена към всеки ученик. Поради тази причина йога може да се упражнява от всички и на всяка възраст.
Може да се запознаете с четири от най-разпространените системи йога:

Отпускаща


Става дума за прости упражнения в седнало или легнало положение, които да научат тялото да се отпуска. Всяка поза се задържа продължително време. Широко място е посветено и на овладяване на дишането. Подходяща е за тези, които искат да се научат да релаксират след труден ден, да раздвижат мускулите си без напрежнение и съгласно собствения си ритъм. Може да се упражнява от всички. Идеална е  за постигане на вътрешно спокойствие.

Динамична

Позите се изпълняват основно в изправено положение с музика и с известна промяна в ритъма. Насочена е на първо място към спортистите, които искат да работят върху "стойката си", което означава тялото им да заема правилно положение, независимо от движенията, които извършва. Същото се отнася и за дихателния им капацитет.

Тонизираща

Това е йога на познанието, преподавана в Европа. Съчетава динамичната разновидност с размисъл и медитация, за да се научим да се освобождаваме както от мускулните, така и от нервни напрежения. Всяка поза е цел. Например поза "Поздрав към слънцето" развива наблюдателността, докато поза "Кобра" е за тонус. Подходяща е за тези, които искат да се движат, без да се лишават от философския подход на йога.

Спортна

Силно динамична. Позите се редуват без почивка под звуците на ритмична музика. Упражненията са тонизиращи и се приближават по своето въздействие до аеробиката. Предназначена е за тези, които обичат движението.


Какъв курс йога да изберем?


Трудно е да се даде съвет за това. Доверете се на мнението на познати и на собствените си впечатления. Не се колебайте да опитате два или три курса с различни преподаватели, за да изберете най-подходящия за Вас.

Как протича един сеанс

Продъжителността на сеанса е един или два часа и се разпределя на няколко части:

  • Дихателни упражнения в седнало или легнало положение.
  • Позиционни упражнения с паузи за релаксиране.
  • Упражнения за релаксиране.
  • Медитация, придружена понякога с песни.
  • Разговор между преподавател и ученици във вид на въпроси и отговори.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign