Бергамот - полезна информация

* Бергамот (лат. Citrus bergamia) - вечнозелено цитрусово дърво, получено чрез кръстоска на  горчив портокал и лимон.

* Плодът на това дърво е със сферична или крушовидна форма и има приятен, киселичък вкус.

* В кората на плодовете се съдържа етерично масло, което е високо ценено в парфюмерията, ароматерапията, кулинарията и успешно се прилага в производството на натурална козметика.

* Бергамотът е наричан още и един от сортовете круши, растящи в Италия.

История и разпространение:

* За родина на бергамота е считана Юго-Източна Азия

* Основната част от насажденията бергамот 'принадлежи' на Италия, в провинцията Калабрия. Там се култивира истински бергамот, тъй като почвата и климатът са най-подходящи за отглеждането на това цитрусово дърво.

* Бергамотът е разпространен и в Аржентина, в щата Джорджиа и в Бразилия. Може да бъде намерен и в Индия, Китай, влажните субтропици на Черноморското крайбрежие...

* В древността етеричното масло от бергамот се е използвало като лечение на стоматит и за елиминиране лошия дъх от устата.

* С бергамота е свързана и появата на първия в света одеколон (през 1676 г.), чийто основен компонент е бил именно етерично масло от въпросното растение.

Използване:

* Етеричното масло от бергамот е широко разпространено в европейската кухня. Добавя се в десерти, рибни, месни и зеленчукови блюда, а така също в ликьори и настойки.

* При използването на етерично масло от бергамот е необходимо да се придържате към някои правила:

- при приготвянето на основно ястие, етеричното масло от бергамот трябва да се смеси със зехтин или олио.

- за да може етеричното бергамотово масло да се смеси с олиото (зехтина) и да му придаде специфичния си аромат, пригответе смес от 1 капка етерично масло на 10 мл растително и оставете да престои за 3 седмици.

- необходимо е да използвате само натурално етерично масло, без каквито и да било добавки.

- най-често бергамотовото масло се добавя в десерти, като за целта се смесва с мазна основа, с жълтък, разтопено краве масло, втечнен шоколад или със захарна основа (мед или сироп).

* В Гърция е много популярно сладкото от кората на бергамот, сварена със захар.

* За бодрост и добро настроение, добавете към чаша чай "Earl Grey" една капка бергамотово масло.

Полезни свойства:

* Етеричното масло от бергамот има широк спектър на действие и се използва усшено с лечебни и профилактични цели. То облекчава стреса, повишава работоспособността, прилага се в качеството на антисептик и стимулира стомашната дейност. Използва се при загуба на апетит, депресия, ангина...

* Бергамотовото масло има благотворен ефект върху мазната кожа; свива порите, има антибактериално действие, регулира секрецията на мастните жлези.

Интересни факти

* Своето име бергамотът е получил в чест на италианския град Бергамо, където за първи път са започнали да отглеждат и продават ароматното растение.

* Тенът Ви ще бъде много по-златист и интензивен, ако добавите няколко капки етерично масло от бергамот към лосиона си за слънце.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign