Карфиолът предпазва от рак

Както и всички останали членове на семейството на зелето, така и този зеленчук е пълен с хранителни вещества, помагащи на човешкия организъм да се пребори с куп сериозни болести и на първо място с рака. Карфиолът ни доставя и множество витамини и минерали, жизненоважни за имунната защита.

Ракът отстъпва

Съвсем наскоро учените откриха в зеленчука две субстанции с мощен антиканцерогенен ефект - сулфорафат и индол-карбинол. Първата подтиква тялото ни да произвежда повече ензими, които улесняват изхвърлянето на токсините, преди да са имали възможност да увредят клетките. Индол-карбинолът от своя страна понижава нивото на вредните естрогени, стимулиращи злокачественото израждане на на хормонално-зависимите клетки в гърдите и простатата.

По-силна имунна защита

Зеленчукът не само ни защитава от рак, той е пълен и с витамин С, известен с това, че ни прави по-жизнени и по-устойчиви на болестите. Достатъчно е да изяждаме 100 г карфиол дневно, за да си набавим 67% от препоръчваната доза витамин С - точно толкова, колкото се съдържат в една мандарина или грейпфрут. Той е богат и на други антиоксидантни витамини, например витамин Е и бетакаротин, спасили милиони хора по света от катаракта, сърдечносъдови заболявания, преждевременно остаряване на клетъчно ниво.
Много важно за нежния пол е и наличието на големи количества фолиева киселина, стимулираща производството на на червени кръвни телца и предпазваща от анемии. Според лекарите ценната киселина гарантира и нормалния растеж на децата и тийнейджърите, освен това запазва сърцето в добро състояние чак до старини. Фолиевата киселина се препоръчва горещо и не жените в детеродна възраст, защото не допуска да се стигне до малформации в централния и гръбначния мозък на плода.

Кога да внимаваме?
Микеланджело, Леонардо да Винчи, Хенри VIII - прочути жертви на подаграта, никога не слагали на масата си карфиол, защото дори в далечните времена, когато са живели, лекарите знаели, че неговата консумация засилва пристъпите и ги прави още по-болезнени. Работата е там, че зеленчукът съдържа пурини - специфични аминокиселини, които след като попаднат в организма, се преобразуват в пуринова киселина на кристали. Именно тя отключва кризите на заболяването - специфична форма на артрита, дължаща се на "забиването" на острите като игли кристали в ставите. Не Ви ли е разрешено да ядете карфиол, понеже страдате от подагра, ще се предпазите от рак, ако хапвате по-често зеле и броколи - в тях има по-малко пурини.

Готвене и съхранение

Избягвайте да купувате карфиол, изпъстрен с кафеникави петна - той не е достатъчно пресен. А искате ли да запазите непокътнати съединенията, побеждаващи рака, консумирайте го най-вече суров, тъй като термичната преработка ги разрушава. Тези, които не са привърженици на суровоядството, могат да приготвят зеленчука на пара или в микровълновата си фурна, но за нищо друго на света не бива да го варят, защото ще загуби повече от половината от ценните си съставки.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign