Нарът запазва младостта

Нарът не е много лесен за ядене, но затова пък е много полезен и е един естествен пазител на нашата красота. Ново испанско проучване показва, че плодовете на нара забавят процесите на стареене.
С цел да установят ефекта от ежедневната консумация на нарове, изследователите набрали 60 доброволци, които в течение на един месец приемали екстракт от нар, в чиито състав влизали субстанции от всички части на нара ( сърцевина, кора и семена). Учените сравнявали ефекта от нара с контролна група доброволци, която приемала плацебо.

Резултатите показват значително намаляване на маркера, който е свързан с увреждането на клетките, което от своя страна може да доведе до влошаване на функцията на мозъка, мускулите, черния дроб и бъбреците, а също така и до стареене на кожата.
Плодовете на нара от години се считат за една от най-полезните храни. Те са богати на витамини А, С и Е, желязо и антиоксиданти, които неутрализират вредното действие на свободните радикали.

Предишни изследвания са доказали, че наровете помагат за защита на здравето на сърцето, намаляват стреса и подобряват сексуалния живот.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign