Защо сексът с любим човек е полезен за здравето и красотата?

Пипнали сте неприятна хрема? Бързо в леглото, но не сами, а с любимия човек. Оказва ее, че колкото по-често се занимаваме със секс, толкова по-добро кръвообращение и по-силна имунна защита ще имаме, толкова по-здрави ще са сърцето, белите ни дробове и даже зъбите! Съвременните изследвания са на път да потвърдят думите на австрийския психоаналитик Вилхелм Райх, който още през 1940 г. препоръчва на пациентите си: "Един оргазъм дневно и няма да боледувате!" :)

• Имунна защита

Цял куп безобидни заболявания - хремата и кашлицата например, могат да бъдат излекувани с помощта на секса. Според специалистите количеството на имуноглобина в слюнката на хора, които правят любов два пъти седмично, се увеличава с 30% и те много по-лесно се преборват с инфекциите от най-различно естество.

• Настроение

Удоволствието, получено в прегръдките на партньора, активизира производството на тестостерон при мъжете и това автоматично ги настройва по-дружелюбно към целия останал свят. Жените също са по-весели след акта - спермата съдържа психотропни субстанции, оказващи еуфоричен ефект върху мозъка им.

• Мускули

Всяка активна телесна дейност, в това число и сексът, повишава нивото на тестостерона. Известно е, че този хормон допринася за трупането на мускулна маса, влияе благотворно върху паметта, настроението и борбения дух.

• Рак на гърдите

Според "British Journal of Cancer" седем оргазма месечно са в състояние да предпазят повечето жени от рак на млечната жлеза.

• Простата

Всяка еякулация намалява количеството на патогенните микроорганизми в уретера, затова лекарите препоръчват на мъжете над 40 години да правят секс най-малко два пъти седмично.

• Дишане

Докато сме на седмото небе, ние дишаме по-бързо и по-дълбоко, а кръвта и тъканите ни се обогатяват с повече кислород. Същевременно повишената телесна температура унищожава инфекциите в дихателните пътища.

• Подмладяване

Активните в сексуално отношение индивиди изглеждат доста по-млади от връстниците си, пренебрегнали радостите на плътската любов. Особено облагодетелстван е нежният пол, при който нивото на хормона DHEA, наречен хормон на младостта, се повишава от три до пет пъти след оргазма. Вече се знае със сигурност, че DHEA забавя не само процесите на стареене, но и развитието на атеросклерозата и остеопорозата в женския организъм.

• Килограми

Правенето на любов ни вталява. По две причини. На първо място ние изразходваме доста енергия - полов акт, продължил 26 минути и завършил с оргазъм, изгаря калории, равни на тези, които се съдържат в парче пица. На второ - засиленото производство на тестостерон от организма възпрепятства трупането на тлъстини, тъй като хормонът прониква в мастните клетки и предизвиква разграждането им.

• Бременност

Все повече гинеколози препоръчват на бременните си пациентки да правят секс без всякакви задръжки и притеснения. Благодарение на него женският организъм се приспособява към протеини с чужд произход, като по този начин се предпазва от усложнения по време на износването на плода.

• Зъби

Дори да Ви се струва невероятно, слюнката, отделяна по време на страстна целувка с партньора, предотвратява развитието на кариеси, понеже съдържащите се в нея минерали, най-вече фосфор и калций, участват в изграждането на емайла.

• Сън

Сексът приспива - това е сигурно! Този негов ефект се дължи на хормона окситоцин, определян от специалистите като естествено приспивателно. Според проучванията мъжете потъват в обятията на Морфей от 2 до 3 минути след акта, а жените остават будни още половин час.

• Болка
Не съществува по-приятно и по-безвредно обезболяващо средство от любовта. Ендорфините, отделяни от мозъка, докато я правим, въздействат подобно на опиума, затова сексът се препоръчва горещо при главоболие и болки в ставите. Оказва се, че при някои хора ефектът от него трае до 6 часа след това!

• Сърце

Рискът от инфаркт или инсулт намалява цели два пъти при мъжете и жените, радващи се на три оргазма седмично. Що се отнася до възможността да предадем богу дух в постелята с любимия/любимата, такава почти не съществува. Според американските лекари само 1,3% от мъжете, получили сърдечен удар, са правили любов непосредствено преди него. Според техните английски колеги обаче процентът се увеличава драстично, ако актът се осъществява не със законната половинка, а с извънбрачна партньорка.

• Стрес
Освен окситоцин по време на половия контакт организмът произвежда и допамин. Тази субстанция с релаксиращи свойства ни помага да забравим всичко, което ни стресира, за около 2 часа, но само при положение, че актът продължава не по-малко от 20 минути.

• Холестерол
Освен че понижава нивото на холестерола в кръвта, повишената сексуална активност променя съотношението между "добрия" (HDL) и "лошия" (LDL) холестерол в полза на първия.

• Костна система

Соматропинът, един от хормоните на растежа, отделян по време на акта, допринася за увеличаването на мускулната маса и за стопяването на тлъстините. Освен това той активизира циркулацията на кръвта и се грижи за доброто състояние на костите ни.

• Чувства

Повечето психолози са на мнение, че сексът стабилизира отношенията между постоянните партньори. Може би заради редовно отделяния окситоцин, който укрепва емоционалната близост и "циментира" връзката.

• Кръвообращение

Телесната температура, повишена по време на акта, разширява кръвоносните съдове и ускорява циркулацията на кръвта. Сърцето бие по-бързо, а организмът изхвърля по-активно и без остатък тровещите го токсини.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign