Знаете ли как правилно да храните кучето си?


Трябва ли да разнообразяваме менюто на домашния си любимец, полезни ли са лакомствата, забранени ли са някои продукти? Сигурно си задавате безброй въпроси, чиито правилни отговори ще Ви изненадат, тъй като твърде често нямат нищо общо с това, което вършите.

Идеалната еднократна порция

Под 10 кг: 100 г месо + 70 г зеленчуци + 70 г ориз + 10 г хранителни добавки

От 10 до 25 кг: 200 г месо + 120 г зеленчуци + 150 г ориз + 30 г хранителни добавки

Над 25 кг: 350 г месо + 200 г зеленчуци + 250 г ориз + 50 г хранителни добавки

Кучето затлъстява, ако освен с всичко друго го храним и с остатъците от трапезата ни

Да. Над 20% от кучетата са дебели, защото ядат много, и то от храната на стопанина си. Ако въпреки всичко държите да доставите удоволствие на своя любимец, пригответе няколко лакомства, но ги оставете в неговата паничка, а не го учете да "проси" под масата.

Храната влияе на здравето му

Да. Добре храненото куче живее по-дълго. И не само това. Може да излекувате болно животно благодарение на правилно подбрано и съобразено със състоянието му меню. В случай на нужда Вашият ветеринарен лекар ще Ви посъветва какво да му давате при артроза, наднормено тегло, диабет, сърдечна или бъбречна недостатъчност.

Шоколадът е полезен за кучето

Не. Фактът, че лакомникът обича шоколад, съвсем не означава, че той влияе добре на организма му. Напротив: какаото съдържа теобромин, който има токсичен ефект и понякога предизвиква повръщане, разстройство, тахикардия, 200 г черен шоколад дори могат да убият малко кученце.

Има нужда от разнообразно меню

Не. Чревната флора на четириногото не му позволява да смила разнообразна храна. Всяка промяна "стресира" храносмилателната му система и води до чести разстройства. Освен това кучето има много по-слабо развито чувство за вкус от нас: то притежава около 1700 вкусови рецептора (срещу 9000 при човека).

Захарта може да доведе до ослепяване

Да и не. Прекаляването с нея е в състояние да причини ослепяване единствено в случай, че животното страда от диабет. Истината е, че сладките лакомства не се препоръчват, защото водят до затлъстяване.

Всички готови храни са добри

Не. Качеството на съставките в тях може да е различно, затова прочетете внимателно етикета. Отдавайте предпочитанията си на готовите храни, съдържащи повече животински протеини (червено и бяло месо) и по-малко растителни, които се смилат по-трудно.

Съветите на специалистите:

• Ако кучето Ви има проблеми с храносмилането, давайте му да се храни два пъти, а не веднъж дневно. Така то няма да натовари прекалено стомаха си.
Храната трябва да е топла, ако е от консерви, или със стайна температура, щом е суха.

• Ако любимецът Ви е от едра порода, поставете паничката му на 40 см от пода, за да не се навежда прекалено и да гълта въздух, докато се храни.

• Щом кучето е по-малко от 6 месеца, давайте му да яде три пъти дневно. След това два пъти до една годинка или до 18 месеца за по-дребните породи.

• Измивайте и подсушавайте съдинките на любимеца си след всяко хранене, за да предотвратите бактериални инфекции.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign