Семейната трапеза: 5 Причини, които могат да ни накарат да се храним заедно

Съвременните изследвания показват, че през последните 50 години начинът ни на живот се е променил много повече, отколкото през предходните две столетия. Заради забързаното ежедневие ни е все по-трудно да организираме времето си така, че да можем да се храним заедно с цялото си семейство.

Днес, за разлика от преди, много по-често използваме продукти, които съдържат протеини, мазнини и бързи захари. Също така познатата схема "първо, второ и десерт" вече почти не се прилага, той като сме я заместили с поглъщане на това, което ни е попаднало най-напред под ръка, като най-често го правим на крак и набързо. Понякога например консумираме сладки неща, без да изпитваме истински глад. Обедът, който се смята за основно ядене на деня, отстъпва все повече позициите си на вечерята. Ние системно го пропускаме с оправданието, че сме прекалено заети и нямаме време за него. Много семейства все по-рядко се събират около масата, за да споделят както храната, така и впечатленията и емоциите от изминалия ден, а също така и за да споделят мисли за това, което ги вълнува. Вместо това още с прибирането си у дома, всеки от членовете на семейството се отправя към хладилника, откъдето взема първия му попаднал продукт и го изяжда бързо, без да изчака всички да се съберат за обща вечеря. Това обаче не само нарушава хранителния режим, но и се отразява зле на семейната обстановка. Ето 5 основателни причини, заради които си заслужава да променим хранителните си навици.

Причина №1: Разнообразяваме храната си

Когато ядем сами, често консумираме едни и същи ястия. Организмът ни обаче има нужда от разнообразна и пълноценна храна, за да си набави необходимите за доброто му функциониране елементи - витамини, минерали и антиоксиданти. Липсата им провокира както недостиг на полезни вещества, така и физическа, и психическа умора. Използването на мазни и прекалено сладки храни в менюто зарежда организма с енергия, но в същото време пречи на правилното функциониране на храносмилателната система и предизвиква проблеми, свързани с нея. Обратно, самият процес на хранене в семеен кръг и приготвянето на ястията влияят положително на здравословния и емоционален живот.

Причина №2: Обменяме впечатления и информация


Събирането около масата вечер ни дава възможност да поговорим за изминалия ден. В тези моменти можем да споделим какво ни вълнува и тревожи, да поискаме съвет или помощ, да разрешим личен или семеен проблем, да поговорим за дадено решение, което сме взели, да съобщим приятна новина и т.н. В тези случаи, разбира се, телевизорът, радиото и стереоуредбата е по-добре да бъдат изключени, тъй като, освен, че ще ни пречат да се съсредоточим в разговора, ще повлияят неблагоприятно върху процеса на храносмилане.

Причина №3: Свикваме да ядем балансирано

По време на храненето детето се научава да разпознава различните плодове, зеленчуци и ястия, както и да оценява вкусовото им многообразие. Към 8-годишна възраст то вече знае какво му харесва и какво не, разпознава особеностите на всяко едно от вкусовите качества (единствено възприятието за сладко е заложено по рождение). По време на пубертета безразборното и небалансирано хранене в следобедните часове и преди вечеря нарушава правилния ритъм на ядене. В резултат на това тийнеджърът вечеря или крайно недостатъчно, или прекалено обилно. Другият проблем, който може да се появи в следващите години, е навикът подрастващият да се храни само с тестени изделия, картофи, ориз и колбаси например, което силно стеснява менюто му и рязко ограничава разнообразието на хранителните продукти.

Причина №4: Научаваме се да готвим


Ако младите хора под 30 години рядко се отдават на кулинарни занимания, то причина за това често са родителите, които не са ги насърчили като деца да участват в приготвянето на ястията. Много често за това е виновна и липсата на време. След напрегнатия и дълъг работен ден на съвременните семейства, все по-рядко им остава енергия и сили да готвят, ето защо те  често прибягват до полузамразените храни, които имат предимството да стават готови за няколко минути. Така процесът на готвенето остава непознат за децата, които иначе нямат нищо против да помагат в кухнята. Ето защо през почивните дни е добре да се отдадем заедно  на приготвянето на традиционни ястия, да вземаме с нас малчуганите, когато пазаруваме и да им показваме различните плодове и зеленчуци, а в къщи да им възлагаме дребни домакински задачи, като например да белят картофите или морковите, да ни помагат при правенето на сладкиши и др.

Причина №5: Споделяме удоволствието от дегустацията

Когато се храним заедно със семейството си, ние обменяме не само информация, но и се наслаждаваме на ястията. Любимото на всички меню помага обстановката да бъде много по-спокойна и ведра, разговорът да протича гладко, а конфликтите да бъдат избегнати. Всички се концентрираме върху това, което е в чинията ни и не пропускаме да изкажем задоволството си от вкусната храна. Разбира се, много по-лесно е на връщане от работа да купим от супермаркета полуготова или готова храна, но нейният вкус не може да бъде сравняван с домашно приготвената. Първата засища стомаха, а втората гали небцето. И това е най-голямото удовлетворение за нас и за цялото ни семейство.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign