Късметът ли? Трябва да си го заслужим!

Нима човечеството е разделено (абсолютно несправедливо) на две категории - в едната влизат късметлиите, на които винаги и във всичко им върви, а в другата вечните неудачници? Този въпрос си поставя преди много години англичанинът Ричард Уайзман, доктор по психология, и посвещава на изучаването му голяма част от живота си. Накрая стига до извода: не, ние не се раждаме покровителствани или мразени от съдбата, всичко зависи не толкова от добрите орисници или от благоразположението на звездите, колкото от поведението ни във всекидневието.

За да защити теорията си, ученият се позовава на изследване, проведено сред 700 негови сънародници от двата пола на възраст между 18 у 84 години. След като проучва живота им, той заключава: "Шансът, това е състояние на духа, предопределено до голяма степен от нашите инстинкти, чувства и действия." Звучи успокоително, но все пак как да направим така, че късметът да ни спохожда по-често? Като следваме съветите на Ричард Уайзман, събрани в неговия бестселър "Факторът Късмет", където той прави интересни и много поучителни сравнения между щастливите и нещастните хора!

Нищо не е случайно

Казано с други думи, това означава, че късметлиите знаят по-добре от останалите как да извличат полза от всичко, което им се случва. Така например английският психолог е забелязал, че повечето от тях спадат към категорията на общителните есктроверти, отворени за света и хората. Друг "коз" на галениците на съдбата е умението им да приемат хладнокръвно нещата от живота, без да ги драматизират и усложняват. Точно затова те никога не се невротизират и не пропускат нито една възможност. Третото, не по-малко важно тяхно качество е любопитството. Щастливците се стремят постоянно към нови познания и изживявания, не се страхуват от промените и даже ги предизвикват. "Никак не е трудно да изчерпим добрите възможности, които животът ни предоставя, предупреждава Ричард Уайзман. Достатъчно е да общуваме с едни и същи хора, всеки ден да отиваме и да се връщаме от работа по един и същ маршрут, да прекарваме ваканцията си там, където сме били и миналата, и по-миналата година... И, обратното, новите преживявания  и срещи, дължащи се на случайността, увеличават стократно шанса да бъдем изненадани приятно от съдбата."

Да повярваме на инстинктите си


Много характерно за късметлиите е и умението им да се вслушват в своя вътрешен глас и да следват интуицията си, убедени, че по този начин вземат най-правилното решение. Изследваните от д-р Уайзман щастливци признават, че винаги се съобразяват със сигналите, изпращани от подсъзнанието им, докато неудачниците, рядко обръщат внимание на своите предчувствия. Това се дължи на липсата на доверие в себе си, тя пък е присъща на хората, които нямат късмет.

Късметлиите гледат позитивно на живота

По време на своите дългогодишни изследвания английският учен постоянно констатира, че това, което любимите и нелюбимите чеда на съдбата очакват от живота, е съвършено различно. Неудачниците винаги смятат, че ще им се случи нещо лошо, докато късметлиите вярват в своята щастлива звезда и са убедени, че шансът никога няма да ги изостави. Първите се примиряват с ролята на губещи и не предприемат нищо, за да се отърват от нея. Смятат, че ще изпуснат мечтаната работа, защото няма да се представят добре на интервюто, дори не се надяват да спечелят от някоя лотария, сигурни са, че ще се разминат с идеалния житейски партньор. И, обратното - късметлиите знаят предварително, че всичко е на тяхна страна. От всичко това следва логичният извод - ние ще бъдем много по-щастливи, ако се научим да мислим позитивно и спрем да се питаме: "Какъв смисъл има да опитваме това или онова?" Много по-интелигентно от наша страна ще бъде да последваме примера на късметлиите, които не се боят да рискуват и точно затова печелят.

Човек не успява, когато е сам

Няма съмнение, твърди д-р Уайзман, че тези, които имат добре платена работа, откриват сродната душа, живеят в чудесен апартамент, никога не се оплакват от здравето си, постигат повечето от горе-изброените житейски радости, благодарение на срещата си с някой друг. Ученият е категоричен: "Късметлиите общуват с много повече хора, отколкото неудачниците, лесно установяват контакт, не натоварват света с лошото си настроение и с проблемите си. Нищо чудно, че привличат като магнит чуждото благоразположение - околните просто изпитват удоволствие, когато могат да им направят услуга. Да не забравяме и поговорката "Които си приличат, се привличат", означаваща, че късметлиите живеят и общуват най-вече със себеподобните си, това пък увеличава още повече вероятността да преуспеят в живота.

Типичните случаи
В своята книга "Факторът Късмет" д-р Уайзман дава безброй примери, някои от които са направо потресаващи. Като трагедията на 22-годишния Джейсън Бренън, паднал от движещ се влак, чиято врата се оказва повредена. За съжаление в този момент влакът минава по висок мост и младежът се изтърсва в дълбока пропаст. Спасителите обаче пристигат бързо и го откарват в най-близката болница, където лекуват раните му. Уви, докато гипсираният неудачник прави първите си крачки в коридора, подпрян на патерици, той се спъва и пада от прозореца на третия етаж. Този път състоянието му е критично - парализира се, затова го поставят на командно дишане. Ужасът обаче продължава - през нощта една от тръбите в апаратурата се откачва, а алармата, която трябва да даде знак на болничния персонал, не се задейства. Последното събитие се оказва фатално за Джейсън Бренън.
Точно на противоположния полюс пък е историята на Джон Каули. През 1998 г. той изпуска в последния момент самолета на Пан Анм взривен над Локърби. През 1993-та  отива на гости на приятел, работещ в Световния търговски център в Ню Йорк, но се спасява от трагичния бомбен атентат без нито една драскотина. Колкото и невероятно да изглежда, същият този Джон Каули излиза на 11-ти септември 2001 г. от една от кулите близнаци няколко минути, преди самолетът с терористите да се разбие в нея!

Можете да намерите книгата ТУК

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign