Когато работим сред много жени

Самото словосъчетание "женски колектив" кара повечето адамовци буквално да настръхват от ужас. Оказва се обаче, че и на представителките на нежната половина от човечеството не им е лесно да се трудят и издигат в служебната йерархия в обкръжението на собствения си пол.

Проблем №1

В службата, на която Ви назначават, всички изглеждат и се държат като първи приятелки. Излизат заедно след работа, заедно празнуват рождените си дни, почиват на едно място. С една дума, общуват почти 24 часа в денонощието, като Ви дават да разберете, че ако се 'цепите' от колектива, не Ви чака нищо добро.

* Правилата на играта

Хората ходят на работа не за да се сприятеляват, а за да се трудят, срещу което получават пари. Така поне би трябвало да бъде. Какво обаче да направите, ако колегите Ви натрапват една своеобразна форма на психологическо съжителство и се отнасят безкрайно мило с Вас? Да се ограничите с дежурното "Добър ден" ще бъде крайно глупаво, но и да се сродявате с целия офис няма да е особено разумно. Изберете такъв стил на общуване, който нито ще Ви притеснява, нито ще оскърбява околните, тоест включвайте се в колективните занимания, но без да проявявате особено усърдие. А щом наистина откриете сродна душа, станете приятелки, но извън стените на службата.

Проблем № 2

Клюките зад гърба на колежката, заподозряна, че "има нещо" с привлекателния си съсед по бюро, са присъщи на дамските общности. Понякога са заредени с толкова злоба и недоброжелателство, че са в състояние да съсипят нечие семейство, да опропастят кариерата на нарочената за прелюбодейка и така да разклатят нервната ѝ система, че тя сама да пожелае да напусне.

* Правилата на играта

Можете да отидете на работа с боядисана в зелено коса или напълно прозрачна шемизета, но това ще има много по-незначителен отзвук от задушевния разговор пред очите на всички с някой интересен мъж, особено ако адамовците в офиса се броят на пръсти. Единственото, което може да Ви помогне е чувството за хумор. Няма значение как ще се пошегувате, важното е да накарате околните да разберат, че се отнасяте не особено сериозно към ситуацията и направо се забавлявате. Не преживявайте драматично сплетните - те са неприятно, но временно явление.

Проблем № 3

Правят Ви забележка, че не сте си свършила добре работата. Заболява Ви и избухвате в сълзи. Обладан от чувство на вина, на "съгрешилия" не му остава нищо друго, освен да се извини, въпреки че именно той е прав.

* Правилата на играта

Служебните конфликти с колежките са по-скоро емоционални, отколкото "производствени", затова ние прекалено често възприемаме конструктивната критика като лична обида. Все пак да излизаме извън себе си за всяка дреболия е не само вредно за здравето, но и глупаво. Отправените към Вас забележки, свързани с работата, не означават, че целият колектив - започвайки с шефа и завършвайки с чистачката, Ви ненавижда тайно. Вместо да се мръщите, опитайте се да осъзнаете защо са недоволни от Вас и са си направили съответните изводи. Искате ли да продължите да се трудите на същото място, рано или късно ще трябва да простите великодушно на всички. Тогава защо да отлагате момента?

Проблем № 4

Купувате си скъп и много модерен (според Вас) костюм. Появявате се в офиса с него и колежките веднага Ви информират, че сте допуснали огромна грешка - дрехата е демоде, прекалено скъпа и на всичко отгоре Ви стои ужасно. Или пък си правите нова прическа и когато я демонстрирате, чувате: "Този фризьор си е оставил ръцете." Няма начин настроението Ви да не се развали веднага и за дълго.


* Правилата на играта

Съгласете се, че дори най-близките приятелки от време на време си позволяват не особено деликатни изказвания по адрес една на друга. Колежките пък още по-трудно се лишават от подобно "удоволствие". Не драматизирайте случилото се, тъй като последствията от него не са чак толкова страшни. Най-правилната стратегия е изобщо да не обръщате внимание, а "милите" думи на колежката да възприемете с известна ирония и ласкава усмивка. Та нали знаете, че личният ѝ живот не е розов?


Проблем № 5

В офиса сте разделени на два фронта. В едната група влизат възрастните и препатили колежки, склонни постоянно да Ви дават съвети, в другата пък са обединени останалите. Нямате намерение да се присъединявате към който и да е от враждуващите лагери, но поведението Ви дразни всички - от Вас се иска да решите на чия страна сте.

* Правилата на играта

Психолозите отдавна са забелязали, че именно в женските общности опасните настроения от сорта "срещу кого се сприятеляваме" са силно разпространени. Трудно е да се каже защо, но фактът си е факт. Единственият изход, който имате, е да не позволявате да Ви натрапят нежелана роля. Най-интелигентно ще бъде да се дистанцирате от воюващите групировки, без да се притеснявате от самотата - французите казват, че орлите летят сами, а гаргите - в ято.

Проблем № 6

От сутрин до вечер дамите около Вас не спират да клюкарстват - обсъждат коя си е купила нова кола и с какви пари, ще се утвърди ли минито като модна тенденция на сезона, къде да отидат през отпуската, ще оправят ли отношенията си с родителите на съпруга... Направо не Ви е ясно как успяват да свършат и някоя работа, след като съзнанието им е обзето най-вече от мисълта какво да сготвят за вечеря, как ще се развие интимният живот на секретарката, какво е сезонното намаление в съседния бутик.


* Правилата на играта

Установено е, че жените общуват помежду си средно един път и половина повече от мъжете. Тази статистика, валидна и на работното място, напряга и изнервя тези, които искат да се съсредоточат, но не намират сили да направят забележка на бъбривките. На всичко отгоре допсукат грешката да се включат в разговора и да си дадат вид, че действително се интересуват от семейните проблеми на колежката, които тя споделя за сто и първи път, или от съня ѝ. Вместо да влизате в ролята на психоаналитик - после няма да се отървете от нея, кимнете вежливо, без да спирате да работите. Можете да промълвите и две-три думи, но само толкова. В края на краищата словесното общуване е най-простият начин да се поддържат добри отношения в офиса. Но ако някоя от съседките Ви по работно място не разбере скрития смисъл на държанието Ви, кажете ѝ в прав текст, че сте страшно заета и за разлика от нея - за което ѝ завиждате, не сте в състояние да вършите няколко неща едновременно.

Проблем № 7

Скарвате се жестоко с колежка. Стига се до крясъци и глупави обвинения. След няколко дни уж оправяте отношенията си, но впоследствие разбирате, че въпросната личност е разпространила какви ли не измислици, опитвала се е да срине репутацията Ви в очите на началството, настройвала е останалите срещу Вас.

* Правилата на играта

Офисните войни се отличават с това, че почти винаги остават незабелязани. Оскърбената от Вас дама няма да удря с юмрук по компютъра Ви, да Ви бие шамари или да Ви кани да излезете навън, за да се разберете, въпреки че много ѝ се иска да го стори. Защо? На първо място, защото в офиса всички еви се стремят да се покажат в най-добра светлина и никога не разкриват докрай истинската си същност. На второ, откровените заплахи не са интересни, нужна е интрига. Точно по тази причина повечето засегнати предпочитат да действат подмолно. Станете ли жертва на машинациите им, бързо хванете бика за рогата. Проведете чистосърдечен разговор с коварния враг и ако се наложи, поднесете извиненията си. Помнете, че подобни конфликти много рядко приключват от само себе си, затова е най-добре да ги решите веднага и така да се предпазите от безмилостни удари в гърба.

Проблем № 8

Колежките Ви с огромно удоволствие слушат какво си говорите по телефона с любимия, следят настроенията на шефа и ги коментират надълго и нашироко, опитват се да разберат защо някой е назначен или пък уволнен. Задават Ви безброй въпроси за личния живот, а ако не пожелаете да им отговорите, и то подробно, се сърдят. В началото се дразните, но после с тих ужас си давате сметка, че и Вие сте като тях.

* Правилата на играта

Жените се интересуват от околните. От всички! Губят страшно много време, за да разберат как и от какво живеят, обсъждат до безкрайност тази или онази тяхна постъпка, фраза, жест. Голяма работа - та подобна осъдителна черта на характера може да се превърне в полезно качество. Нищо не ни пречи да използваме любовта си към подробностите по предназначение, като вникваме във всички плюсове и минуси на поставените пред нас служебни задачи, наблюдаваме как се държат колегите, които никога и с никого не се карат, и вземаме пример от тях. Любопитството със знак "Плюс" е помогнало на много жени да направят по-бърза и по-успешна кариера от мъжете.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign