Ракът на яйчниците - 'тихият убиец'

Да, заглавието е стряскащо и ние искрено се надяваме, че с тази статия ще Ви накараме да се замислите и да си обърнете внимание.
Статистиката показва, че от рак на яйчниците заболява всяка една от седемдесет жени...

Сред многообразието от злокачествени образувания, ракът на яйчниците заема първо място по разпространение сред нежния пол, поразявайки дори млади момичета, но най-често жени в пременопауза и менопауза.

Симптомите
За съжаление симптомите на заболяването са сходни с тези на доброкачествените образувания. Менструалният цикъл обикновено не е нарушен дори при двустранно поражение на яйчниците. Едва, когато туморът достигне големи размери и започне да притиска съседни органи, се появява усещане за тежест, напрежение в долната част на корема, запек, затруднено или често уриниране, болка (също и в таза). Краката могат да започнат да отичат и да се появят тромбози.
Впоследствие се проявяват чести и обилни кръвотечения, изхвърляне на големи съсиреци.

Как да си помогнете?

1. Не пренебрегвайте профилактичните прегледи при гинеколога - те са задължителни за Вашето здраве!
2. Забележите ли промяна в интензитета на менструалния си цикъл, веднага отидете на лекар!
3. При болка, не бързайте да вземате аналгетик, наблюдавайте дали тя ще отшуми бързо и от само себе си. Повтарящите се без видима причини болки говорят за нарушения в един или друг орган.
4. Имайте предвид, че често при нарастване на образуванието, телесната температура е около 37 - 37,5 С.

Не забравяйте, че:

Злокачественият тумор на яйчниците може да расте и завзема органи в непосредствена близост до тях, като например маточните тръби и матката. Раковите клетки могат да се отделят от главния овариален тумор. Попадането им в коремната кухина може да доведе до нови тумори, които са на повърхността на близките органи и тъкани.
Ракът на яйчниците може да се разпространи към други части на репродуктивната система, както и околните райони, като стомаха, влагалището и матката.

В последния етап ракът може да порази черния дроб, белите дробове, костите...

Не оставяйте нещата да стигнат до там!

Ракът на яйчниците е лечим и няма фатални или тежки последици, ако бъде открит навреме. Наблюдавайте се! Няма кой друг да го направи вместо Вас! Не се правете на 'герой' и не 'преглъщайте' болката, убеждавайки сама себе си колко сте силна всъщност; не затваряйте очи пред симптомите, казвайки си, че това Ви се е случвало и друг път, но все пак Ви е минавало - това са глупости! Ходете редовно на преглед при гинеколог, а ако някога ('навремето') са Ви казали, че имате поликистозни яйчници, периодичните посещения при лекар са абсолютно задължителни!

Здравето Ви е във Ваши ръце. Не го захвърляйте!

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign