Защо рибата помага в борбата с килограмите

Полезна и вкусна, тя е идеалната храна за всички, които искат да си останат стройни или да се вталят, без да загунят жизнения си тонус и без да съсипят здравето си с глупаво гладуване. Рибата е незаменим наш приятел и по още една причина - нейната редовна консумация предпазва от сърдечносъдови заболявания.

* Рибата се отличава с ниската си енергийна стойност - и най-тлъстите видове не надхвърлят 200 калории за 100 г, докато месото може да достигне и 350 калории за същото количество.

* Мазнините, съдържащи се в обитателите на реки, морета и океани, са съставени преди всичко от ненаситени мастни киселини, грижещи се за доброто състояние на сърцето и артериите.

Защо да я ядем?


* Предпазва от инфаркти.
Това особено ценно качество на рибата се дължи на високата концентрация на мастни киселини, които не могат да бъдат "произведени" от човешкия организъм и трябва да се набавят отвън. Въпросните киселини разреждат кръвта, предотвратяват образуването на тромби и съответно пазят от инфаркти. Най-полезни в това отношение са тлъстите риби от студените морета - сьомга, скумрия, херинга, тон.

* Трябва да присъства във всички диети за отслабване.
Бедна на мазнини, но богата на протеини - от 15 до 25%, рибата е нискокалорично лакомство, съдържащо освен всичко друго калций и витамини А и D, жизненонеобходими за свежестта на кожата и здравата костна система.

• Подпомага растежа.
Постарайте се рибата да присъства колкото се може по-често в менюто на наследниците Ви, тъй като е богата на калций и витамин D, чийто евентуален недостиг може да забави растежа на малчуганите. Наличието на витамин D активизира усвояването на калция, което означава, че крехкият детски скелет по-бързо ще достигне оптималната си костна плътност. Имайте предвид, че в 100 г консервирани в зехтин или олио сардини се съдържат 400 мг калций срещу 120 мг в 100 мл прясно мляко!

Точните порции
• Децата и възрастните трябва да хапват по 100 - 150 г риба два пъти седмично, за да са здрави.
• Ако имате проблеми със сърдечносъдовата си система, четири пъти седмично слагайте по 100 г тлъста риба на трапезата си.

Полезните комбинации


• Риба + зехтин + домати
Въпреки че е сравнително калорично, това съчетание съдържа всички субстанции, полезни за сърцето - мастни киселини от рибата и зехтина и каротини от доматите (за тях се знае, че са мощни антиоксиданти).

• Риба + спанак

Богат на витамин С (50 мг в 100 г), на каротини (4 мг/100 г) и на регенриращия кожата витамин Е, спанакът е нискокалорична храна, чийто вкус се съчетава приятно с този на рибата.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign