Жените страдат 9 пъти повече от "Синдрома на разбитото сърце"

Женското сърце е по-ранимо от мъжкото. Жените страдат 9 пъти повече от "синдрома на разбитото сърце" (broken heart syndrome), който се появява при ненадеен или дълготраен и интензивен стрес, като раздяла или нечия смърт и предизвика поява на симптоми, които наподобяват сърдечен удар. Този факт беше констатиран при ново изследване, проведено от учени от Университета на Арканзас.

"Бях много любопитен защо това се появява само при жените" - споделя д-р Abhishek Deshmukh.
Обединявайки и проучвайки пациенти от 1 000 болници, той открил, че през 2007 година има 6 229 подобни случай, от които само 671 пациенти са мъже. Резултатите от неговото изследване показали, че при жените синдромът на разбитото сърце се появява 7,5 пъти по-често отколкото при мъжете. Появата на този симптом е три пъти по-честа при жените на възраст над 55 години, отколкото при по-младите дами. А жените, които са по-млади от 55 години, страдат 9,5 пъти по-често от този симптом, отколкото мъжете на същата възраст.
Синдромът на разбитото сърце се появява, когато преживеем голям шок (който може да е позитивен, напр. печалба от лотарията). В такива моменти шокът предизвиква увеличаване нивото на адреналин и други хормони на стреса, които водят до нарушаване на функциите на сърцето.
Една от теориите гласи, че хормоните са виновни за това. Другата теория пък казва, че мъжете имат повече рецептори на адреналин на клетките на сърдечно ниво в сравнение с женит, поради което се справят по-добре със стреса.
За радост на всички можем да кажем, че само 1% от случаите завършва фатално.
Ако броят на сърдечните удари е по-голям през зимата, то експертите твърдят, че синдромът на разбитото сърце се проявява по-често през летните месеци.
Жената, която току що е загубила своя съпруг, е класически случай на синдромът на разбитото сърце, споделят кардиолозите. Синдромът е описан за пръв път от японски лекари през 1990 година и е наречен Takotsubo cardiomyopathy.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign