Махмурлукът: Как го лекуват в различните страни по света

Всяка нация от векове има изпитани рецепти за лечение на така разпространения ефект след пиянство - махмурлукът. Нека направим едно околосветско пътешествие и да видим как се справят с него в различните страни по света...

В българската традиция в борбата с махмурлука се открояват две основни средства на "народната медицина": закуска с шкембе чорба след обилен запой, придружена задължително с бутилка бира и зелева чорба (сок от зелето, прясно наточен от кацата), която се пие на корем.

Руснаците си приготвят специално ястие, което се нарича "похмелье" (махмурлук). Това е смес от ситно нарязани краставички и студено варено овнешко месо, залято с марината от кисели краставички и подправено обилно с оцет и черен пипер. Благодарение на този кулинарен специалитет, страдащият от загуба на електролити организъм след бурно прекараната нощ получава всичко необходимо: натрий, калий, калций и магнезий. Освен това компенсира недостига на вода, който всъщност е основната причина за главоболието.

Германците пък предпочитат да закусят с телешко или агнешко, банан и чаша прясно мляко. Впрочем те имат една специална практика - да приемат прясно мляко и две супени лъжици зехтин преди празника. И това е добър начин да избегнат махмурлука като цяло.

Французите разчитат на прочутата лучена супа. При тях е популярен и един специален коктейл, който се приготвя от малко лимонов сок, равни части бяло вино и газирана вода.

Англичаните на сутринта след празничната нощ си похапват обилно суров спанак, който ги пречиства от токсините. В тяхната аптечна мрежа от 160 години насам се продава специална микстура с оранжево-червен цвят, която ги вдига на крака само за 15 минути.

Американците си имат коктейл, наречен "Прерийни миди". Приготвя се от сурово яйце, доматен сок, кетчуп и оцет.

Турците ползват кисело мляко, подправено с чесън или го консумират под формата на айрян.

В Бразилия при подобни случаи хората пият сок от манго и гуава.

А ние наскоро публикувахме едно от най-добрите средства против махмурлук от природата - пчелният мед. Може да прочетете повече за него ТУК.

Наздраве :)))
comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign