Полезните стафиди

Стафиди за нормално кръвно налягане

Тези сушени плодове имат славно минало. Първобитните хора им приписвали магически свойства, затова правели от тях огърлици и ги рисували по стените на пещерите си. Век преди новата ера евреите изплащали със стафиди данъците, наложени от цар Давид. В наши дни те продължават да бъдат ценени по много причини, една от които е тази, че се съхраняват съвършено лесно и не се развалят, дори да ги забравим с месеци в някой шкаф.

Край на хипертонията!

Ако кръвното Ви налягане е повишено или държите овреме да вземете мерки то да си остане в разумни граници, "пристрастете" се към стафидите и редовно си похапвайте от тях между отделните хранения. Благотворното им влияние се обяснява с това, че са страшно богати на калий - минералът решава повечето от проблемите на хипертониците. Достатъчно е те да изяждат на ден 25 г от сушените плодове, съдържащи 272 мг калий, за да са сигурни, че няма да ги заплашват нито инсулт, нито инфаркт.
Препоръката важи с особено голяма сила за мъжете и жените, прекрачили прага на четвъртото десетилетие.

Разчитайте на желязото

Когато стане въпрос за храни, пълни с желязо, повечето хора посочват месото и черния дроб. Така е, но нека не забравяме и стафидите, които могат да доставят ценния минерал на всички противници на месото, на склонните към анемия, на жените, губещи големи количества кръв по време на месечния си цикъл.
На всички е известно, че желязото подтиква червените кръвни телца да произвеждат хемоглобин, използван от тялото, за да пренася кислород до клетките.
Порция от 25 г стафиди съдържа близо 0,8 мг желязо, което представлява 8% от дневната доза, препоръчвана на мъжете, и 5% от тази, полезна за жените.
Както много други сушени плодове, и стафидите са ценен източник на фибри, чиято консумация предотвратява запека и появата на хемороиди, понижава нивото на холестерола, намалява риска от развитие на сърдечносъдови заболявания. В хода на едно изследване водещи американски учени накарали доброволците с повишени показания на лошия холестерол да изяждат по 85 г стафиди на ден, докато останалата част от менюто им включвала много фибри и малко мазнини. След месец холестеролът на всички изследвани се оказал понижен с цели 15%!

Консумация, съхранение, готвене

Желязото, съдържащо се в сушените гроздови зърна, се усвоява по-трудно от това, което се намира в продуктите с животински произход. Ако обаче ние започнем да комбинираме стафидите с храни, съдържащи витамин С, неговото абсорбиране от организма няма да среща никакви пречки и даже ще бъде улеснено.
Колкото до начините да запазите сушените плодове, те са няколко. Щом ги държите херметично затворени в съд или полиетиленов плик, те няма да променят вкусовите си качества в продължение на много месеци. Поставите ли ги в хладилника си обаче, ще можете да ги консумирате спокойно и след година. Ако констатирате, че вследствие на дехидратирането стафидите са се свили, не ги хвърляйте, а просто ги подръжте на пара за около 5 минути и те ще възвърнат предишния си обем.
И накрая един съвет, даван от опитните готвачи на домакините, които искат да сложат стафиди в сладкишите си: подръжте ги за 10 минути в топла вода или плодов сок, след което ги оползотворете в любимата рецепта.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign