8 Съвети за по-добър и пълноценен сън

Стресът в живота ни рядко ни оставя да се насладим на спокойния сън. Най-често не можем да заспим по-рано и на сутринта недостигът на сън ни прави неразположен и уморени. Това се отразява на физическия ни изглед и на психиката ни.

Следващите няколко съвета ще Ви помогнат да си осигурите пълноценен и здрав сън.

1.Направете си график
Като за начало определете колко часа сън са Ви необходими, за да се събудите наспани и пълни с енергия. След това, в зависимост от това, кога трябва да станете, съответно ще изчислите кога точно да си легнете. Всеки ден следвайте този график. Лягайте си и ставайте по едно и също време. Следвайте този график дори и през укенда. по този начин ще създадете полезни навици на своето тял.

2.Използвайте леглото само за сън и секс
Това е неговата основна идея за употреба. Ако използвате леглото за гледане на телевизия, четене на книга или ядене, когато си легнете да спите, инстинктивно ще искате да пуснете телевизора или да продължите с четивото си.

3.Когато не сте уморени - не си лягайте!
Ако са минали 15 минути и Вие все още се опитвате да заспите, най-добре е да станете. Започнете да правите нещо, което Ви е скучно. Така със сигурност очите Ви ще започнат да се "затварят".

4.Избягвайте кофеина
Внимавайте с вечерната употреба на напитки и ястия, които съдържат кофеин. Енергията, която Ви дава кофеинът ще Ви държи будни или ще наруши дълбокия сън. Кафето не е единствената напитка, съдържаща кофеин. Той присъства и в състава на много газирани напитки.

5.Отпуснете се!
Преди да се настаните в леглото, опитайте се да се отпуснете. Така ще се освободите от стреса. Топлата баня, медитацията или тихата музика ще Ви помогнат да направите това.

6.Упражнявайте се!

Тренировката често Ви дава енергия и Ви държи будни, но ако тренирате 2 часа преди лягане, тя ще Ви помогне да заспите по-бързо и сънят Ви да продължи крепко през цялата нощ.

7.Спете на тъмно
Човешкото тяло е програмирано да се събужда, когато стане светло и да заспива, когато е тъмно. Най-добре е във Вашата спалня да бъде тъмно, докато спите, за да не се прекъсва сънят Ви.

8.Създайте си удобства в спалнята
Температурата в спалнята Ви трябва да бъде умерена. Крайно високите или ниски температури нарушават съня. Матракът и възглавницата Ви трябва да бъдат удобни и да поддържат тялото Ви в естествено положение.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign