Нежната грижа за околоочния контур

Тя е изложена на мощна и постоянна агресия от страна на слънцето, вятъра, климатиците, компютрите, неоновото осветление и цигарения дим. На всичко отгоре е от 4 до 5 пъти по-фина от кожата, която покрива останалата част от лицето. Затова и се нуждае от специално внимание!

Заради около 10-те хиляди примигвания на ден, 22-та мускула и епидермиса, изтъняващ с 6% на всеки 10 години, околоочният контур е една много проблемна и уязвима зона. Често се питаме защо дерматолозите ни препоръчват да я "глезим" със специални кремове, а не просто с този, който слагаме върху лицето си, но трябва да знаем, че това място, нежно като копринена хартия, изисква прилагането на специални козметични продукти. В тях мазните субстанции са сведени до минимум и дозирани така, че да не причиняват алергии и подуване на клепачите, да не дразнят и да са напълно съвместими със сълзите.

Подпухването

Трудно Ви е да отворите очи сутрин и направо не искате да се погледнете в огледалото - толкова зле изглеждате.
Фактите: През нощта както тялото, така и клепачите остават неподвижни в продължение на 8 и повече часа - нещо, което забавя лимфния дренаж. Очите се подуват заради застоя на течности около тяхи добиват нормален вид доста след ставането от сън.
Решението: Веднага щом се събудите, започнете бързо да мигате с очи - поне 2-3 минути. После поставете върху клепачите си изстудени в хладилника супени лъжици или запарени торбички чай, които сте замразили предварително. Следва почистване с лосион и нанасяне на гел със стягащ ефект. Той се поставя преди крема за лицето и шията с леко потупване на безименните или средните пръсти, които описват кръгове в посока от вътрешния ъгъл на горния клепач и от външния към вътрешния ъгъл на долния.
Важно! Не нанасяйте крема непосредствено върху самите клепачи, а на дъгите около тях.

Торбичките

След 40-годишна възраст те се настаняват трайно и за нищо на света не искат да се махнат.
Фактите: Между окото и черепа е разположен слой тлъстина. С течение на годините - заради честото присвиване и заради примигването, той се премества и се настанява под очите (над тях при азиатките). Трябва да имате предвид и това, че ако сте пушачка, торбичките Ви ще бъдат много по-големи от обичайното.
Решението: То е преди всичко в естетическата хирургия - операцията не оставя видими следи и подмладява поне с десетилетие. Друг начин да намалите, но не и да отстраните завинаги торбичките си е да слагате сутрин и вечер кремове, съдържащи колаген и еластин или ретинол и витамин С.

Бръчките

Появяват се много по-рано, отколкото ни се иска, при някои жени още на 25 години.
Фактите: Подложена на безброй агресии, кожата изтънява, губи еластичността си, покрива се с фини бръчици. Що се отнася до появата на най-неприятните на вид и най-дълбоки бръчки, наречени "пачи крак", тя се дължи на мимиките, които правим. Всеки път, когато един от мускулите около очите работи, т.е. се свива, същото прави и кожата, но в обратна посока. Резултатът е ясен.
Решението: Избягвайте цигарите и слънцето, защото са най-големите виновници за преждевременното състаряване, и започнете да използвате хидратиращи кремове за околоочния контур, след като навършите 20 години. За предпочитане е да ги слагате вечер, понеже епидермисът се регенерира именно през нощта.


Сенките

Лесно е да ги прикрием с коректор (ако не са много тъмни), но никак не е лесно да се отървем веднъж завинаги от тях.
Фактите: Кожата под очите е толкова фина, че кръвоносните съдове направо прозират през нея. По-високата концентрация на кръв е тази, която придава тъмен оттенък на мястото и води до появата на сенки, чиято наситеност зависи от фактори като тена и гените. Мургавите жени с кожа, съдържаща много меланин, и тези, които са предразположени по наследство, имат всички 'шансове' да видят сенки под очите си още на 20 години. Важното е да се знае, че те стават по-силни в периоди на преумора и стрес.
Решението: Активизирайте циркулацията на кръвта с кремове и гелове, съдържащи ретинол, витамини А и С, екстракт от диви кестени, които трябва да се нанасят сутрин и вечер върху идеално чиста кожа.


Полезните навици

* Пийте достатъчно количество чиста или изворна вода - така ще изхвърляте по-лесно токсините и ще стимулирате лимфния дренаж.

* Забравете за прекалено мазните продукти за разкрасяване, тъй като тяхното прилагане води до подпухване на клепачите. Не бива да използвате и лосиони, съдържащи спирт, понеже ще изсушат прекомерно епидермиса Ви. И в двата случая ще се стигне до още едно много неприятно последствие - ще се раздразни лигавицата на очите.

* Разгримирайте се много внимателно, с нежни жестове. Винаги прокарвайте памучния тампон в посока отдолу нагоре.

* Намалете консумацията на алкохол и пикантни храни.

* Не работете и не спете в свръхзатоплени помещения. Горещината задълбочава проблемите с венозната недостатъчност, следователно допринася за появата на сенки и торбички.

* Спете минимум 8 часа на нощ.

* При проблеми с циркулацията на кръвта повдигнете леко долната част на леглото си или спете без възглавница. Няма да имате торбички.

* Избягвайте да присвивате очи и да бръчкате вежди, ако не виждате ясно света около себе си. По-добре идете на офталмолог.

Полезно:

* Стимулирайте циркулацията на кръвта чрез потупвания с показалеца и средния пръст в посока от вътрешния към външния ъгъл на окото - директно върху сенките.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign