Как да отстраним упоритите петна?

Изцапали сте любимата си рокля? Скъпия килим? Няма страшно, на помощ Ви идват някои от най-достъпните, но изпитани средства за премахване на петна, които ще решат всичките Ви проблеми и от чийто ефект ще останете безкрайно доволни.

Тъкани

Алкохолни напитки

* Памук
Попийте внимателно мокрото петно с абсорбираща хартия или гъба, после го третирайте със смес от равни части 90-градусов спирт и вода. Изплакнете и подсушете.

* Синтетични материи
Достатъчно е да изтриете изцапаното с мека кърпа, напоена с вода и някакво средство за миене на съдове. Ако петното не изчезне, натъркайте го със сух домашен сапун, оставете го така няколко часа, накрая изперете.

Кафе
Покрийте петното с леко затоплен глицерин, после изперете тъканта. Това е напълно достатъчно.

Боя за обувки

Изчегъркайте боята с шпатула, след което трябва да обработите изцапаната повърхност с терпентин.

Мастило

То изчезва без остатък при контакт с прясно мляко.

Дъвка
Охладете мястото, където тя е залепнала с бучка лед. Когато дъвката се втвърди, отстранете я с лъжичка за кафе или шпатула. Остане ли някаква следа от нея, няма начин да не я премахнете с лакочистител.

Череши, малини, ягоди, касис, боровинки
Използвайте мека кърпа или марля, напоена с лимонов сок и петното ще изчезне напълно, стига да не забравите да изперете тъканта.

Трева

* Върху бял памучен плат
Изтрийте с тампон, натопен в лимонов сок, после изплакнете с много вода.

* Върху деликатна тъкан
Използвайте спирт за горене или вода с няколко капки амоняк в нея.

Грим
Запомнете, че петната, направени от декоративна козметика, не бива да се мокрят. Отстранете ги с малко терпентин, след това поръсете с талк, за да не се образува грозен ореол там, където е било изцапано.

Мазнина

* Върху бял памучен плат
Най-добре е да използвате сапунена вода, с която да натъркате внимателно проблемното място. Преди да направите това обаче, поставете попивателна или някаква чиста кърпа отдолу.

* Върху цветна материя
Обърнете се за помощ към водата, като добавите малко амоняк в нея.

Боя
Отстранете я с острието на нож, после обработете с кърпа, напоена в разтворител, предназначен за съответната боя. Ако петната са упорити, покрийте ги с пречистена свинска мас, изчакайте 24 часа и после свалете всичко с терпентин.

Кръв
Добри резултати дават както физиологичният серум, така и кислородната вода.

Себум
Изцапаните яки на ризите на мъжа, чиято коса е отчайващо мазна, ще почистите с най-обикновен шампоан. Постарайте се той да проникне по-надълбоко в тъканта, като за целта го нанесете с фина четчица. После изперете дрехите в пералнята.

Чай
Ако реагирате веднага, ще успеете да премахнете петното със сапунена вода. В противен случай ще се наложи да прибегнете до смес от леко затоплен глицерин и сапунена вода.

Дървени мебели

Изгорено от цигара
Натъркайте с малко майонеза, изчакайте минута-две, после полирайте мястото с мека кърпа.

Восък от свещи
Първо го размекнете с помощта на топлата въздушна струя от сешоара си, после го отстранете с абсорбираща хартия и най-накрая прокарайте по повърхността кърпа, навлажнена с разтвор от вода и оцет.

Следи от чаши
Разбъркайте равни части зехтин и сол и обработете изцапаното с тях. След малко почистете сместа и минете увредената мебел с мек памучен парцал.

Килими и мокети
Тяхното съвестно почистване от петна включва три етапа:

1. В началото се постарайте да попиете колкото се може повече от разлятата течност. Използвайте абсорбираща домакинска хартия, като третирате петното винаги отвън навътре, към центъра му.

2. Ако петното е сравнително "прясно", разчитайте на газираната вода. Налейте малко количество върху него, оставете го за 15 минути, после попийте с гъба. По-старите петна се премахват със смес от 2 супени лъжици прах за пране, 3 супени лъжици оцет и 1 л топла вода.

3. За да изсушите килима или мокета си, покрийте го с чиста кърпа и поставете отгоре някаква тежка книга, изолирана от влагата с полиетиленово фолио. Когато кърпата се навлажни, сменете я със суха.

Най-трудните петна

* Кал
Поръсете със сол още влажните следи от стъпки . Изчакайте 15 минути и минете с прахосмукачката.

* Химикалка за писане
Лакът за коса прави чудеса. Напръскайте щедро петното, оставете го да изсъхне, после деликатно го обработете със смес от равни части вода и винен оцет.

* Вино
Противоположностите се неутрализират едни други и точно затова, разлеете ли червено вино върху килима си, ще го отстраните съвършено лесно, ако излеете отгоре чаша бяло.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign