Как да помогнем на несръчното дете?

Непрекъснати падания, счупени играчки, изпоцапани дрехи, поразии вкъщи! Колкото повече се старае малчуганът, толкова по-често изпада в конфузни ситуации, макар и без да иска.

Помогнете на несръчните

Някои пакостници са по-несръчни от други. Обикновено това са деца, на които не им се разрешава да пипат нищо вкъщи: "Не се качвай на стола, ще паднеш; не пипай вазата, ще я счупиш; не докосвай ножа, ще се порежеш..." Съзнателно ограничавани,  те не знаят на какво са способни и естествено правят повече грешки от останалите. В други случаи става въпрос за прекалено буйни малчугани. Те не внимават достатъчно и никога не мислят за последиците. Има и такива, които не вярват в себе си и непрекъснато се страхуват, че няма да се справят. Така попадат в омагьосан кръг: колкото повече се притесняват, толкова по-несръчни са...

Можете да помогнете

Основно правило е родителят да запази спокойствие. Виковете само ще засилят липсата на самоувереност и несръчността на "виновника". Бъдете търпеливи. Когато малчуганът се полива с вода, докато пие, или завързва връзките на обувките си повече от половин час, сигурно се изкушавате да се намесите, за да спечелите време. Най-добре обаче ще направите, ако изчакате. Детето има нужда от време, окуражаване и опит.

Не комплексирайте наследника си

Има хиляди начини да развиете неговата сръчност, без детето да разбере. Помолете го да сервира масата, да Ви помогне при миенето на чиниите, да подреди продуктите, които сте донесли от магазина. Ще видите, че всеки следващ опит ще е по-сполучлив.

Насърчавайте неговата наблюдателност

Ще му бъде много по-лесно, ако му подскажете на какво да обърне внимание, за да се справи успешно: "Като хващаш бутилката за гърлото, можеш да я изпуснеш, вземи я с двете ръце, така е по-сигурно." Това ще го накара да мисли, преди да действа, и да си представя предварително движенията, които трябва да направи.

Накарайте го да спортува

Всеки спорт допринася за по-добрата координация на движенията. Освен това физическите упражнения не само развиват мускулатурата, но активизират и способността на детето да се концентрира, укрепват психическото и душевното му равновесие - особено важно при неуверени в себе си личности.

Научете го да релаксира

Детето Ви ще стане по-сръчно, стига да се научи да запазва спокойствие. Пробвайте следната техника за релакс. Нека малчуганът легне на пода и да диша бавно, като издува корема си. Той трябва да поема въздуха с три вдишвания и да го изпуска през устата с шест издишвания. Упражнението се повтаря 5 пъти.


Съвместните занимания

Те са много полезни. Като начало накарайте детето да прави предмети от пластелин и да оцветява фигури, без да излиза от контурите им. Окуражавайте го и го хвалете при всеки успех.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign