Какво да направим, за да ни слушат децата ни?


Дисциплината, това омразно на пръв поглед понятие, всъщност е полезна за всички и най-вече за подрастващите, стига да се превърне - с помощта на родителите, в самодисциплина. Наистина, никак не е лесно малките дяволчета да се преобразят в послушни деца, но усилията си струват. В крайна сметка от това ще спечелят и двете страни. Мама и татко ще са спокойни, че наследниците им се развиват нормално, без да създават излишни проблеми, а малчуганите ще усвоят основните правила на доброто поведение, ще се научат да разграничават позволеното и непозволеното, лошото и доброто.

Навиците

Веднъж създадени, те се променят изключително трудно, което е още една причина да се опитаме да изградим полезни навици в децата си и да се преборим с вредните. Трябва да имаме предвид, че именно всекидневните, повтарящи се многократно "ритуали" вкарват в определена рамка живота на малките и по този начин им създават усещане за сигурност, защита, спокойствие. Всъщност те нямат нищо против да знаят какво държание от тяхна страна ще бъде толерирано от родителите им и какво не.

Запазете спокойствие

Не се вбесявайте и избягвайте да се нервирате - лесно е да се даде подобен съвет, но спазването му е трудно. Въпреки това смятате ли, че след като детето вика, Вие също трябва да повишите тон и даже да крещите по-силно от него, за да Ви чуе. Най-много да си запуши ушите и да избяга! Конфликтите с невръстните същества са безсмислени, дори когато възрастният има последната дума - много по-добър резултат ще постигнете, ако сдържите емоциите си и не избухнете.

Не искайте прекалено много от него

Млада майка моли четиригодишното си хлапе, пищящо за бонбон, да бъде разумно. Чиста загуба на време! Родителите очакват от наследниците си поведение, до което те все още не са дорасли. Детето по природа е шумно, неподредено, импулсивно и егоцентрично. Ще минат дълги години, преди да започне да се държи разумно.

Окуражавайте го

"Престани да риташ топката", "Казах ти да си измиеш ръцете", "Не се подпирай с лакти на масата", "Спри телевизора"... Детето, което по цял ден слуша подобни напътствия, рано или късно започва да мисли, че е разочаровало родителите си. Обезкуражава се и вече не се стреми да се промени към по-добро. Не допускайте подобна грешка и го хвалете за всичко, което е свършило както трябва. Искреното признание, благодарността, окуражаването ще му дадат крила. В крайна сметка детето иска да е мило и послушно, но невинаги успява - при толкова взискателни родители!

Избягвайте

* Да противоречите на партньора си пред общия Ви наследник. Фрази като "Недей да му крещиш" или "Ти можеше да го спреш" ще поставят под въпрос авторитета на другия родител.

* Да се карате в присъствието на децата относно това как да ги възпитавате. Подобни "дискусии" трябва да стават на четири очи и в спокойна атмосфера, иначе резултатът от тях ще е абсолютно противоположен на този, който очаквате.

Правилата на поведение

За да изпълнят децата това, за което ги молите, изискванията Ви трябва да бъдат:

* Малко на брой. Невъзможно е да водите битка на всички фронтове, изисквайте само най-важното.

* Смислени. Детето трябва да чувства, че родителите имат право да му налагат това или онова, тоест не проявяват нкакъв каприз.

* Логични. Това, което важи за вторник, трябва да важи и за останалите дни от седмицата. Хлапетата не разбират смисъла от изключенията и се объркват от тях.

* Ясно формулирани, най-добре под формата на общовалидно правило: "Няма да тръгнем, ако не си сложиш колана."

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign