Защо и кога плаче бебето

Неговите сълзи, викове и хленче имат определен смисъл. Бебето Ви плаче вечер? Не се безпокойте - всички знаем, че мъничетата се ужасяват от настъпващата тъмнина. Ако обаче това се случи в 3 часа посред нощ, притеснението Ви е основателно. Още повече, че сърцераздирателните крясъци са единственото средство, с което детето разполага, за да Ви каже, че нещо не е наред, и да Ви помоли за помощ.

През първите три месеца от своето съществуване пеленачето плаче много, най-вече за да осъществи връзка с Вас и за да му обърнете внимание. Отзовете ли се на секундата, бъдете сигурни, че бебето Ви ще се превърне във весело и чуруликащо от удоволствие същество, което знае, че мама и татко са до него, когато има нужда от тях. След още няколко месеца "репертоарът" му ще се разнообрази и обогати, а Вашата задача е да се научите да го тълкувате правилно.

Глад

Виковете му са по-силни от всякога. В началото са сравнително тихи, после стават непоносими. Помнете, че чувството на глад при бебето бързо се превръща в болка и силно безпокойство, затова трябва да се задоволи веднага. Наследникът Ви го изпитва, щом стомахът му подаде сигнал, че е празен, а не в конкретни часове и след точно определени интервали от време, както се твърди в някои ръководства за млади майки.

Иска да суче или да му дадете биберона

Ако бебето Ви захапе юмрука си - чудесно, защото ще се успокои само. Продължи ли да плаче, задоволете желанието му.

Колики

Виковете на малкото човече са силни и на често. Представляват сериозно изпитание за психиката на родителите, но за щастие престават към тримесечна възраст. Причината за коликите, от които страдат повечето бебета, все още не са изяснени окончателно - лошо усвояване на млякото, недоизградена нервна система... хипотезите са доста. Важното е да знаете, че ще успокоите детето си с ласки, масажиране на коремчето, люлеене на ръце, специални билкови чайчета.

Уморено е, особено в края на деня

Почти всяко новородено плаче малко преди да заспи - това е неговият начин да релаксира. Ще допуснете грешка, ако го вземете на ръце и се опитате да отвлечете вниманието му. По-добре настанете удобно бебето в леглото му и не пречете на съня да го завладее. Напълно е възможно то да крещи и от скука, но не преди да навърши шест месеца и не ако разполага с достатъчно играчки.

Дискомфорт

Когато му е много топло или много студено, ако е голо (нещо, което ненавижда), щом памперсът му не е сменян отдавна, страда от лошо храносмилане или чувства безпокойство, детето започва да плаче. Виковете му обаче ще спрат в момента, в който отстраните дразнителя, стига да го залюлеете на секундата. Дори и да не успеете, непременно залюлейте бебето си в ръце и му поговорете с нежен глас.

Болка

В този случай виковете, които издава, Ви звучат необичайно, те са и страшно продължителни. Ако бебето Ви не се успокои, измерете температурата му и евентуално извикайте лекар. Помнете, че най-вероятните причини да има болки са проблеми с храносмилането или възпаление на гърлото.

Ако не плаче

Плачът на бебето невинаги е знак за тревога. Той се дължи и на това, че малкото човече изпитва нужда от компания, иска да вдигне шум или просто да демонстрира своята жизненост. След като навърши три месеца, то реагира с плач и на всичко, което му създава отрицателни емоции - падналата на земята играчка, биберона, не пускащ достатъчно мляко и т.н. Важното е да плаче, в противен случай психоаналитиците започват да се безпокоят - те са убедени, че бебе, което не изразява с викове своите желания и чувства, ще израсне като затворен в себе си и доста саможив човек.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign