"Живот за двама" - това звучи весело!


"Трябва да си поговорим сериозно" - фразата, отправена към житейския партньор или пък чута от него, веднага ни навява известна тъга, притеснение, прави ни по-мрачни и ни кара да си мислим, че съвместното съществуване изисква най-вече търпение, стискане на зъби, последователен стоицизъм. Не би трябвало да е така, след като най-щастливите семейни двойки твърдят, че хармонията във взаимоотношенията им се дължи преди всичко на чувството за хумор. Наистина то трудно се поддава на анализ и трудно се изгражда, но затова пък разрежда напрежението, допринася за по-безболезненото преодоляване на конфликтите, предразполага към конструктивен диалог с отсрещната страна. Диалог, при който недоволството може да бъде изказано в по-мека форма, а разбирателството - постигнато, без да се стъпква самочувствието на единия или на другия.

Целта на упражнението


Хуморът и смехът, без които не си представяме живота, напомнят за игра със свои правила. Приложим ли ги в любовната област, контактът с нашите половинки изведнъж става по-пълноценен, а радостта от общуването по-голяма. Естествено това не означава да загърбваме неизбежните проблеми, а да се отнасяме по различен начин към тях, решавайки ги не с прословутия "сериозен разговор", а с помощта на шегата и иронията.
Ние се шeгуваме различно - смешно и не толкова, умно и глупаво, с намеци или напълно спонтанно. Правим го с повод и без повод, най-често като непосредствена реакция от събеседника ни. Интересното е, че в самото начало на съвместния живот смехът в семейството звучи по-често, той е и по-безобиден. С течение на времето обаче партньорите се опознават по-добре (с всичките плюсове и минуси на навика), а шегите, които си разменят, стават по-смислени и целенасочени. По принцип всички споделящи един покрив рано или късно започват да разбират, че без хумор надали ще преодолеят подводните рифове на съвместния живот. Прекалено сериозните се развеждат, останалите разчитат на шегите.
От тях обаче има полза само ако и мъжът, и жената са в състояние да предвидят реакцията на изречените остроумия, сигурни са, че те ще бъдат възприети адекватно и твърдо се придържат към правилото да не засягат с подигравките си най-уязвимите места - всеки от нас ги има. Не си струва например да се присмиваме на физически дефекти, на някои навици, на липсата на определени знания, защото ще понижим самочувствието на човека срещу себе си. Наистина злобният присмех може да се прилага като силно лекарство, позволяващо ни да наречем нещата с истинските им имена и да внесем яснота в ситуация, която категорично не ни устройва. Като всяко силно лекарство обаче той трябва да се прилага само в крайни случаи.

Иронията
Към нея прибягваме много по-рядко, отколкото към хумора, и по-скоро я използваме, за да се предпазим от външния свят и приспособим към него, ако той ни заплашва с нещо. В такъв случай иронията е просто незаменима форма на защита, но ако се е стигнало дотам да се защитавате от своята половинка, очевидно нещата между вас не вървят особено добре.
Да не забравяме и факта, че хората с голямо удоволствие, но недотам изискано, се подиграват и остроумничат за сметка на житейския си спътник, особено ако той реагира така, както се очаква от него. Ироничните забележки предполагат дълбок подтекст - едни ще го разберат, други няма да го забележат. А ако все пак партньорът Ви го осъзнае и на всичко отгоре се обиди? Винаги можете да се измъкнете с 'невинното': "Ама какво ти става? Аз изобщо не исках да кажа това!" За добро или лошо и въпреки извинението, изречено от Вас ще остане в подсъзнанието на партньора.
Разбира се, съществуват съюзи, в които иронията е начин на мислене и на съществуване за двамата. Най-често това са хора с особена умствена настройка, отнасящи се с хумор не само към партньора, но и към себе си. Ще е чудесно, ако в състезанието по остроумие те са на равни начала, иначе единият непременно ще се мисли за подценен и обиден.
Надали ситуацията във Вашето семейство е точно такава, но място за драми няма, важното е в дома Ви да звучи смях - без значение гръмък или приглушен. Защото колкото по-дълго и по-често се смеете, толкова по-щастлива и дълготрайна ще е връзката Ви.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign