Подправки вместо лекарства: Джинджифилова лимонада

За лечебните свойства на джинджифила е изписано много: той стимулира имунната система и храносмилането, подпомага изгарянето на излишни калории, тонизира и сгрява тялото. Не е изненадващо, че в азиатските кулинарни традиции, основани преди всичко на използването на полезни за здравето съставки, джинджифилът заема специално място и е част от почти всяка рецепта.

Това е обяснимо и от гледна точка на съвременната наука: свежият корен от джинджифил съдържа почти всички незаменими аминокиселини. Той повишава вътрешната топлина, възбужда апетита, стимулира обмяната на веществата, спомага за прочистването на организма. Чаят от джинджифил е идеално средство против простуда. Така също джинджифилът е изключително полезен за хората, занимаващи се с интелектуален труд: той разрежда кръвта, в следствие на което мозъкът се снабдява по-добре с кислород, активизира сетивата и възбужда интелекта. Джинджифиловата лимонада, приготвена на основата на концентриран сироп, не само ободрява и тонизира, но и помага при проявата на слабост на вестибуларния апарат.

Рецепта:

Един корен от джинджифил с дължина 8-10 см се обелва и се нарязва на тънки кръгчета. Слага се в тенджера, залива се с три чаши вода (общо 600 мл), добавят се 6 с.л. мед и се вари на умерена температура за около 30 минути, без да се похлюпва с капак.
В готовия сироп, докато е още топъл, се добавя сока и кожата от 5 лайма. Оставя се да изстине напълно, след което се прецежда през сито или марля.
Консумира се разреден с лед или с вода.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign