10 Начини да увеличите енергията на Вашето тяло


Празниците са неотменна част от нашето ежедневие. Те са прекрасни, но подготовката за тях и самото празнуване малко по-малко изчерпват енергията ни. Случвало ли Ви се е точно когато очаквате да започне "големият купон", да се почувствате изчерпани и без енергия? При повечето хора отговорът на този въпрос е "ДА".
За да не Ви се случи и тази година след осмомартенската нощ да не можете да станете от леглото, необходимо е да дадете на тялото си енергия, за да може да се бори с умората. Следващите съвети ще Ви помогнат да го направите най-добре:

1.Добър сън
На всички е известно, че сънят особено се отразява върху енергията ни. Въпреки това, хората се опитват колкото се може повече да съкратят съня си, за да имат повече време да свършат многото си задължения или да имат повече време за удоволствие след напрегнатия работен ден. Това е голяма грешка.
Един възрастен индивид се нуждае от около 8 часа сън в тиха и тъмна стая. Ако сте спали 8 часа и към средата на деня се чувствате изморени, използвайте правото си на т.нар. "следобедна дрямка". Изследванията показват, че следобедната дрямка от 30 минути до 1 час веднага увеличава енергията и прави мозъка ни отпочинал. Но следобедната почивка не трябва да Ви става навик, защото може да попречи на редовния нощен сън.

2.Редовно хранене
Настроението и енергията на нашето тяло се влияят от храненето. Правилното и редовно хранене може веднага да повиши енергията
Храненето с по-малки, но редовни количества храна поддържа нивото на кръвната захар и ни дава необходимото "гориво" за тялото. Редовното хранене не предизвиква пикове и спадове на нивото на енергия и ако спазвате един умерен и редовен режим на хранене, Вие ще чувствате баланс и енергия през целия ден.
Но внимавайте с храната, която приемате. За закуска и между храненията не консумирайте висококалорични храни. Спокойно може да изберете бадеми, ябълки, зърнени храни, круши или портокали.

3.Повече витамин В
По-голямото количество витамин В помага на тялото да превърне храната в енергия, така че, ако се чувствате изморени, не избягвайте храните, богати на витамини.
Витамин В можа да си набавите от месото от домашни птици, риба, зърнени храни.

4.Много магнезий
Магнезият участва в повече от 300 биохимични реакции в нашето тяло, както и в превръщането на глюкозата в енергия. Когато нивото на магнезий е намаляло, енергията също намалява.
Жените, които имат недостиг на магнезий, страдат от ускорен ритъм на сърцето и се нуждаят от повече кислород,  за да изпълняват физически дейности, отколкото жените, които имат задоволително ниво на магнезий в тялото. Липсата на магнезий предизвиква тялото да работи усилено и след известно време това води до умора и спад на нивото на енергия.
Затова трябва да обърнете особено внимание на храните, богати на магнезий - бадеми, лешници, зърнени храни, месо от риба и банани.

5.Повече вода
Жаждата може лесно да доведе до умора и липса на енергия. Дори малка дехидратация може да отнеме енергията на нашето тяло.
Решението е просто - пийте вода. Пийте много вода, особено ако спортувате или ако консумирате алкохол.

6.По-малко алкохол
Алкохолът нарушава добрият нощен сън. Въпреки, че алкохолът може да Ви помогне бързо да заспите, той нарушава дълбокия сън и Вие не получавате почивката, от която се нуждаете.
Ако намалите консумацията на алкохол преди лягане, ще имате по-добър сън, а това ще Ви донесе повече енергия на следващия ден.

7.Бъдете умерени с кафето
Кафето е най-подходящо като сутрешна напитка. То ускорява метаболизма и увеличава концентрацията и енергията. Няколко малки дози кафе в течение на деня могат да Ви направят по-концентрирани и свежи, отколкото само една голяма доза сутрин. Но трябва да внимавате с неговата консумация, тъй като може да попречи на Вашия сън. А както вече знаем, лошият сън е убиец на енергията.
Вместо кафе може да пиете чай. Повечето чайове подобряват паметта, а някои (особено черният чай) едновременно с това борят и стреса.

8."НЕ" на стреса
Измореният ум може да Ви остави без енергия в същата степен както и измореното тяло. Днес хората постоянно са под стрес, а стресът ни изчерпа. Всяка отрицателна мисъл черпи част от Вашата енергия. От друга страна, всяка положителна мисъл може да подобри нивото на енергия. Постойте на тихо, медитирайте. Това са мощни начини да намерите източници на енергия.

9.Повече физическа активност
Тренировките помагат да се освобождава хормонът ендорфин, който ни кара да се чувстваме добре и повишава енергията ни.
Дори самият начин, по който мислим за физическите натоварвания може да ни даде допълнителна енергия. Изследванията показват, че жените, които са били доволни след час по аеробика, след това имат повече енергия и добро настроение, отколкото тези, които са недоволни от физическите натоварвания.
Затова е важно да откриете коя точно физическа активност Ви допада, за да може да я практикувате редовно. Началото е трудно, но самочувстието и енергията, които може да Ви даде тренировката са незаменими.

10."ДА" на секса
Правенето на секс предизвиква освобождаването на същите хормони, които се отделят, докато спортувате. Те също увеличават енергията на нашето тяло. Освен това сексът ни кара да се чувстваме добре в тялото си, а с повишено самочувствие човек се движи лесно и бързо напред.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign