Алкохолът и готвенето: Приятелство завинаги!


Алкохолът е съставка, която присъства в много кулинарни рецепти. Той придава специфичен вкус на голямо разнообразие от сосове, супи, месо, сладкиши и сладоледи. По време на готвенето голяма част от алкохола се изпарява, а траен остава само неговият аромат.

Какъв вид алкохол да изберете?

Общоприето правило е, че за приготвянето на бяло месо се използват бели вина, а за червено месо - червено вино.
Винаги използвайте алкохол, който отговаря на храната, която готвите. Ако правите торта с малини - използвайте ликьор от малини.

Можете да използвате текила, вино и ром за соса, в който мариновате месото. Ензимите на алкохола правят реакция с протеините и така месото става по-крехко. Текилата, бирата и виното се съчетават с пуешко, пилешко и риба.
Когато готвите на грил, за по-силен аромат на месото, използвайте уиски. За супа или яхния може да използвате бренди, вино или шери.
Не е задължително да използвате много скъп алкохол за готвенето. Но все пак не забравяйте, че той трябва да е приятен на вкус.

Как да използвате алкохола?

Не използвайте големи количества. Много алкохолни напитки имат силен аромат, който може да прикрие другите ухания на храната, която готвите. За начало поставете една супена лъжица алкохол, а след това ако е необходимо, добавете повече. Пробвайте храната през целия процес на нейното приготвяне.
Не наливайте алкохол в много горещи съдове. Ако искате да добавите от течността, първо свалете съда от източника на топлина. Завъртете го, докато добавяте алкохола, за да не се загрее прекалено много. След това може да го поставите отново на котлона или във фурната и  да продължите да готвите.

Изпарява ли се алкохолът в процеса на готвене?

Отговорът на този често задаван въпрос зависи от обстоятелствата - колко алкохол съдържа ястието, продължителността и начина на приготвяне.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign