Повече нежност и грижи за шията

Грижейки се за лицето си, ние в никакъв случай не бива да забравяме, че имаме и шия, способна да издаде годините ни по-точно от справка в личната карта.

Всекидневни процедури

Те са пет, всичките много важни и необходими. И така, шията трябва:

* да се мие редовно
* да се масажира
* да се хидратира с крем за суха кожа
* да се защитава през лятото от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи
* да не се "слага" да спи на прекалено висока възглавница


Упражнението на тибетските лами

То е част от ритуалните движения, с които ламите посрещат утрото. Благодарение на него кръвообращението се активизира и освен, че се разбуждаме по-бързо, ние осигуряваме и по-голям приток на кръв в шията си, той пък забавя появата на дълбоките хоризонтални бръчки по нея.
Сплетете пръстите на ръцете си и ги сложете отзад на врата. В продължение на минута ги движете нагоре и надолу, наляво и надясно, без да ги отлепвате от кожата.

Йога за шията

1. Отпуснете глава назад, поставете дясната ръка в средата на челото си и го натиснете с нея, оказвайки противодействие с шийните мускули. Повторете 6 пъти.

2. Наклонете глава напред, поставете ръце на тила си. Натиснете с тях главата и я върнете в изходното положение, като оказвате противодействие с длани. Повторете шест пъти.

3. Поставете едната си ръка под брадичката, а другата на темето. Наклонете глава към едното си рамо, помагайки си с ръце. После сменете ръцете и повторете упражнението на другата страна.

Разхубавяващи маски

* Белтъчно-маслена

Смесете 1 белтък, 1 чаена лъжичка зехтин или бадемово масло, сока на половин лимон.
Нанесете за 10-15 минути върху почистената с тоалетно мляко и лосион шия, после отмийте с топла вода или с липов чай.

* Картофена

Към 2 горещи варени картофа добавете 1 жълтък, 1 чаена лъжичка мед, също толкова зехтин и глицерин. Нанесете сместа върху марля, поставете я върху шията си и я бинтовайте с ластичен бинт. Свалете маската след 15-20 минути с помощта на топла вода или липов чай.

За да релаксирате

Ако работите с часове с компютър или стоите продължително време зад бюро, мускулите на шията и раменния Ви пояс сякаш се вдървяват. Ще си помогнете сами, като правите ефикасни стречинг упражнения, снемащи набързо напрежението:

* Вдишайте дълбоко и повдигнете рамене към ушите си. Издишайки, изтласкайте раменете надолу и назад.

* Вдишайте, а при издишването извъртете глава максимално встрани. Задръжте 15 секунди.

Тонизиращи компреси

* Горещ

Натопете в гореща вода ленена или хавлиена кърпа, изцедете я и завийте с нея шията си за около 5 секунди. После нанесете мазен крем от брадичката към ключиците, като едновременно с това се масажирате, движейки длан отдолу нагоре.

* Контрастен

Поставете горещ компрес от лайков или липов чай (можете да добавите лъжичка морска сол на 1л вода), оставете го да действа 2 минути, после бързо прокарайте бучка лед по цялата повърхност на шията си.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign