Оливие Ешодмезон: "Стилът - това е истинската красота"


От 11 години насам Оливие Ешодмезон, един от най-прочутите визажисти в света, е артистичен директор на легендарната марка "Guerlain". Гордее се, че всичко, което знае и може  в областта на грима, е научил сам, без да е завършил престижни школи и курсове. Още на 12 години копира с учудваща точност творбите на Пикасо и Брак, а на 17 става асистент на големия коафьор Александър дьо Пари. Десетилетие по-късно обаче "изневерява" на фризьорската професия, привлечен от възможността да разкрасява жените с помощта на макияжа. Работи с модни дизайнери като Монтана, Живанши, Кензо и със световноизвестните фотографи Ричард Ейвидън, Норман Паркинсън, Хелмут Нютън. Гримира както нашумели звезди от екрана и шоубизнеса, така и повечето представителки на кралските фамилии от Европа, Мароко, Йордания. Златното му правило гласи, че резултатът от труда на визажиста не бива да се забелязва, а девизът му е: "Колкото по-малко, толкова по-добре." Съветът, който най-често дава на жените е да гледат на заниманията си с декоративната козметика като на забавление и на начин за приятно прекарване на времето.

- В какво точно се състои работата на артистичния директор на една марка, превърнала се в синоним на лукс и престиж?

- Задачата ми е да създавам продукти за разхубавяване, които да бъдат използвани с удоволствие. От една страна, това означава те да имат консистенция, позволяваща лесно нанасяне и постигане на максимално естествен ефект. От друга - от тях се иска да съответстват на конкретните модни тенденции. Годишно ние лансираме четири "колекции" грим - пролетна, лятна, есенна и коледна, съобразени със сезонния гардероб на нежния пол, в който господстват ту бежовото, ту кораловото, ту черното.

- Да поговорим за първите Ви стъпки в света на красотата...

- Още от малък бях сигурен, че искам да се занимавам с мода, но не знаех по кой точно път да тръгна. И понеже прическата е едно от измеренията на модата, насочих се към нея. Цял живот щесъм благодарен на великия Александър дьо Пари, от който усвоих толкова много неща и най-вече стремежа към съвършенство. Дълго време бях негов асистент, работих и като студиен фризьор с най-известните манекенки на 60-те години. Те се гримираха сами, и то доста умело. Вглеждах се внимателно в това, което правят Туиги, Джейн Шримптън, прочутата Верушка - една от музите на Анди Уорхол. Туиги например режеше изкуствените мигли и една по една ги лепеше върху клепачите си. Гримираше се почти като клоун, но ѝ отиваше. Верушка пък създаде първообраза на минималистичния грим и бледото ѝ лице беляза цяла една епоха. Постепенно разбрах, че мога да постигна много в областта на грима, и веднага скъсах с фризьорството - по-добре е човек да бъде на ниво само в една област, вместо да е посредствен в няколко.
И така, в началото на 70-те години на 20 век се преквалифицирах във визажист. Отново имах огромен шанс. Предложение за съвместна работа ми направи големият Норман Паркинсън, официален фотограф на английската кралска фамилия. Благодарение на него гримирах много важни личности от аристокрацията, в това число и принцеса Ана за нейното първо бракосъчетание, което пък ми послужи като трамплин към бъдещето.

- Източниците Ви на вдъхновение?

- Отдавам особено голямо значение на интуицията - та аз създавам грима за 18 месеца, преди той да бъде лансиран на пазара. Шестото ми чувство се подхранва от какво ли не. Извличам страхотни идеи от пътуванията си по света, особено в Япония, Китай и Мароко, от картините на Гоген, от старинни платове и бродерии, от пясъка в пустинята, йероглифите, минералите, дори от седефените копчета върху някоя дреха. Или от времето навън. Днес например Париж е сив и мрачен, но я се замислете колко много и все поетични оттенъци има сивото... Що се отнася до основния ми източник на вдъхновение, той винаги е бил един и същ - жените, така различни и неповторими.

- А съществува ли идеалната жена, или всеки път си я измисляте?

- Идеалът е като пъзел. Той има очите на Елизабет Тейлър, краката на Джулия Робъртс, по детски срамежливата усмивка на лейди Даяна. Всъщност към идеала може да се доближи всяка дама, която знае как да се гримира така, че да накара околните да я забележат и оценят по достойнство.

- Каква е първата Ви реакция, когато видите негримирана жена?

- Изпитвам недоумение и се чудя защо не е пожелала да изтъкне най-хубавото в себе си. Целта на макияжа не е да усложнява живота на нежния пол, а да вдъхва сигурност, самочувствие и настроение на неговите представителки. Затова например не ми е ясно как може една жена с красиви устни да не слага червило. Тя или не е достатъчно интелигентна, или не осъзнава какво могъщо оръжие е красотата. Я погледнете малките момиченца. Всички те крадат гримовете на майките си и се мацат с тях, понеже искат да приличат на принцеси. Какво обаче им пречи, като поотраснат, да продължат да се изживяват като принцеси, при това всяка една сутрин от живота си? Нищо! А и формулата е проста: фон дьо теб + червило + туш за мигли.

- Все пак не мислите ли, че гримът е своеобразен начин за прикриване, за деформиране на реалността?


- Задачата на макияжа не е да деформира действителността, тоест отреденото от природата, а да го промени към по-добро. Подобна "измама" дава вътрешна увереност на толкова много жени, затова си заслужава те да я превърнат в навик, в свой начин на съществуване.

- На кое средство за гримиране държите най-много?
- На червилото, понеже прави истински чудеса. Лично аз обожавам ярките устни, придаващи жизненост и сексапил. Има и още нещо, което жените трябва да знаят. Повечето се обличат в черно - един "лесен" и винаги елегантен цвят. Но малката черна рокля в комбинация с безцветни устни изглежда като траурна, докато наличието на червило я превръща в тоалет на съблазнителка, способна да постави света в краката си.

- Смятате ли, че красотата има възраст?

- Да, и в това именно е нейното очарование. Между 20 и 30 години всичко е лесно. Жените на подобна възраст могат да експериментират до безкрайност, да си позволяват какви ли не провокации, дори да шокират. През следващото десетилетие те трябва да открият своя собствен стил на гримиране и да се придържат към него до края на живота си, променяйки го деликатно в посока към все по-малките и по-малки количества. Стилът, това е истинската красота. Постигнете ли го, ще бъдете неотразима и след 60 години - вижте Катрин Деньов, София Лорен, Джейн Биркин, Ракел Уелч...

Съветите на Оливие Ешодмезон

1. Никога не очертавайте устните си с по-тъмен от червилото молив.

2. Не излизайте от къщи без фон дьо тен. Освен че освежава кожата и прикрива дребните ѝ недостатъци, той е и преграда срещу замърсения въздух, цигарения дим, ултравиолетовите лъчи. Нанасяйте го с пръсти, след като го затоплите в длан - топлината позволява постигането на по-голяма хомогенност. Помнете, че фон дьо тенът трябва да е максимално близък по цвят до кожата Ви - по-тъмните нюанси състаряват, по-светлите стоят като маска. За да направите сполучлив избор, изпробвайте продукта не върху китката си, а върху челюстите или върху шията. И то на дневна светлина!

3. Погледът става по-изразителен, а миглите изглеждат по-гъсти благодарение на очната линия, поставена с молив в основата им.

4. Нанасяйте спиралата на два пласта. Първо в посока от вътрешния ъгъл на окото навън, после на зигзаг.

5. За да уголемите визуално очите си, поставяйте светли перлени сенки в средата на горните клепачи.

6. Блясъкът или златистите сенки за очи, нанесени в центъра на долната устна, придават обем и сексапил.

7. Най-сигурният начин да освежите лицето си, е да използвате руж, който непременно трябва да хармонира по цвят с червилото - избягвайте 'гибелни' комбинации като оранжево и розово, коралово и лилаво.

8. За да постигнете съвършен овал, завършвайте гримирането с поставянето на по-тъмен руж под брадичката, който след това се разнася с четка под челюстите в посока към ушите.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign