Ресторант "наказва" гостите, които не си изяждат поръчаната храна

Колко пъти се е случвало да посетите ресторант, да поръчате няколко ястия и накрая да изядете малка част от "голямата" поръчка? Според статистиките, повечето хора оставят голямо количество храна неизядена, а тя най-често завършва своя път в кофата за смет. Рядко обръщаме внимание на разсипническото отношение, което имаме към храната, докато някой не ни укори за това.

Все повече ресторанти по света започват да мислят над тази проблематика, а някои от тях даже вече имат интересни решения по темата. Интересен е подходът на ресторант "Marmar" в Саудитска Арабия. Ресторантът ще налага глоби и наказания за тези, които не ценят достатъчно храната.

Собственикът на ресторанта, Фахан Ал Анези обяснил, че тези наказания се въвеждат с цел да се предотврати изхвърлянето на храна. Той редовно наблюдавал, как неговите клиенти поръчват твърде много храна, само за да впечатлят хората около тях, а след това я оставяли в чиниите.
Глобите са символични и се определят от количеството на остатъците от ястията. Те били въведени след обявяването на новината за страшния глад, който е обхванал Сомалия. Част от парите, които са събрани чрез глобите в ресторанта са дарени на хуманитерни организации, които се опитват да помогнат на страните по света, които имат проблеми с глада.
Нестандартната идея е много добре приета от гостите на ресторанта. "Това е добра идея, защото парите отиват за добри цели. Научих урока си - ще поръчвам само толкова, колкото мога да изям", споделя един от глобените клиенти.
Оказва се, че ресторант "Marmar" е само един от многото ресторанти в Азия, които с помощта на глоби се опитват да намалят изхвърлянето на храна.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign