История на коледната песен "Тиха нощ, свята нощ..."


На всеки от нас е позната песента "Тиха нощ, свята нощ". Тя се пее по цял свят в дните на Рождеството на над 330 езика. И независимо дали навън е натрупал сняг, или вее горещ вятър, в песента винаги става дума за "тиха нощ, свята нощ".
Каква е всъщност историята на тази песен. Тя се е родила през 1831 г. и макар мнозина да я считат за народна песен, истината е далеч по-различна. Пруският крал Фридрих Вилхелм IV я чува за пръв път през зимата на 1853 г. Хоралът толкова много му харесва, че той вика придворния концерт-майстор и му повелява: "Намери ми автора на песента!". Тайната е разгадана чак през декември 1854 г. благодарение на щастлива случайност. Диригентът на хора в австрийския град Залцбург, добър познат на концерт-майстора на австрийския двор, все се карал на малкия хорист Феликс Грубар, който според него пеел фалшиво. Накрая момчето не издържало и казало: " В къщи винаги пеем така "Тиха нощ, свята нощ". Татко знае по-добре от Вас, все пак той я е написал!".
Изуменият диригент веднага хукнал към дома на Груберови и се уверил, че местният органист и ръководител на църковния хор, 67-годишният Франц Грубер, наистина е мистериозният автор на музиката на "Тиха нощ, свята нощ", издирван под дърво и камък по заповед на пруския крал. А авторът на текста се оказал неговият приятел отец Йозеф Мор. После става известна и доста куриозната история на популярната днес песен.
На 23 декември 1818 г. помощник викарият на църквата "Св. николай" в Оберндорф, Йозеф Мор, с ужас открива, че мишки са изгризали меха на органа. Какво да прави? Рождественска меса без музика не може да има! И му хрумнала спасителната мисъл: "Нужна ни е празнична песен!". Той взема парче хартия и нахвърля няколко четиристишия, а след това като луд побягва към учителя органист Грубер. След дълги увещания музикантът написва мелодия към текста. И на 24 декември 1818 г. под купола на "Св. Николай" за пръв път прозвучава "Тиха нощ, свята нощ".
От този ден нататък песента бързо се разпростравяна първо в Австрия, а след това из съседна Германия и ...по цял свят. На органиста Грубер му провървява още веднъж - макар и с 36 години закъснение, славата го застига и той прекарва остатъка от живота си в заслужена почит. Авторът на стиховете обаче не дочаква известността - през 1848 г. той умира в пълна нищета на 56 години. Днес на стената на храма "Свети Николай" в Оберндорф има надпис: "Тук на 24 декември 1818 г. учителят Франц Грубер създаде мелодията, а викарият Йозеф Мор написа текста на песента "Тиха нощ, свята нощ.."
А ние само може да се поклоним на творците за тяхното творение, което ни радва празничните дни.


"Тиха нощ, свята нощ..." (Видео и текст) 
comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign