За да се справяте блестящо на изпитите...

Нещо подобно са правили още средновековните инквизитори. Те задавали на жертвите си множество въпроси в строга и дискомфортна обстановка, увесвайки ги например над тлеещ огън. После пък, въз основа на изтъкнатите с нажежени щипци отговори, решавали бъдещето на подопечните си. По-късно тази или подобна на нея практика се разпространява навсякъде по света. Само че сега я наричаме изпит.
Много неща в живота зависят от отговора на един-единствен въпрос като: "Защо искате да работите в нашата фирма? или "Не смяташ ли, че е време да се оженим?". Подобни въпроси обикновено се задават без предупреждение, докато истинската, изпитната екзекуция протича в цивилизована форма, жертвата е известена предварително за датата и има време да се подготви. Ако всичко мине добре, получава награда- престижна диплома, завидна служба или свидетелство за заварчик (например). В случай на провал обаче тези мечтани блага се оказват недостъпни. За да не се стигне дотам, налага се да организираме по друг начин пространството, времето, обкръжението и даже себе си.

Ред във времето

Странно, но факт - с колкото повече време разполагаме, за да се подготвим за изпита, толкова по-трудно ни е да го разпределим правилно. От опит знаем, че материалът, усвоен през последните два-три дни, остава в паметта ни, но този, който сме научили преди седмица, по всяка вероятност е позабравен. Точно затова трябва да започваме подготовката си с по-общо запознанство с материала и с усвояване на свързаните с него практически умения - решаване на задачи, чужд език на разговорно ниво, шофиране на автомобил. Що се отнася до неправилните глаголи и правилата за преминаване през жп прелези, те могат да почакат до последните две денонощия. Ако пък са много, пристъпете към тях по-рано, спазвайки няколко елементарни принципи.

* Правете паузи

Повечето хора внимават истински в продължение на 20-40 минути, после лека-полека се разсейват. Точно по тази причина се постарайте да разделите времето си на съобразени с Вашите индивидуални особености интервали. Непременно предвидете десетминутни паузи след усвояването на всеки въпрос от конспекта или на всеки урок. След три-четири въпроса пък си почивайте в продължение на цял час.

* Преговаряйте

Всеки нов ден преговаряйте наученото вчера, а в началото на всяка седмица - усвоеното през предишната. Само така информацията ще остане задълго в паметта Ви.

* Разчитайте на биоритмите

Дайте си сметка през кое време от денонощието сте най-работоспособни, а ако не сте съвсем наясно, ориентирайте се по косвените признаци. В период на максимална активност на организма човек пие по-често и повече течности и съответно посещава многократно тоалета. Установите ли нещо подобно у себе си, знайте, че точно тогава можете да запомните най-голямо количество знания.

* Освободете си последната вечер

Най-добре е в часовете, предхождащи изпита, да не правите нищо. Водещи английски психолози осъществили интересен експеримент, като заставили 50 студенти, разделени на две групи, да запомнят множество цифри. На първата група разрешили да учи до последния момент, а другата, час преди изпита, накарали да гледа някакво скучно телевизонно токшоу. Оказало се, че именно нейните членове запомнили повече цифри.

Ред в пространството

Всички знаем, че след няколко часа зубрене и най-удобното кресло може да се превърне в уред за мъчения, затова трябва да си осигурим идеалната среда, без да пренебрегваме нито един от нейните компоненти.

* Пълна тишина

Отървете се от всичко, което отвлича вниманието - изключете телефона, телевизора и радиото, помолете съседите си да поотложат планирания ремонт (надали ще го направят, но опитайте) и се настанете в най-спокойната и изолирана от външния шум стая. Тихата музика понякога допринася за съсредоточаването, но има хора, на които тя определено пречи.

* По-голямо разнообразие

Мозъкът свързва усвоените знания с впечатленията, трупани от всичките ни сетивни органи, затова сменяйте по-често положението на тялото си (двайсетминутното четене по корем не е толкова страшно за зрението), минавайте от стая в стая, понякога учете и на балкона.

* На чист въздух

За да работи добре, мозъкът ни се нуждае от много кислород, така че редовно проветрявайте помещенията, не ги претопляйте, а ако Ви е студено, облечете дебел пуловер - с една дума, дръжте главата си на хладно.

Ред в тялото

В период на интензивни интелектуални занимания всички наши органи се натоварват повече от обичайното. Непременно обърнете внимание на техните нужди.

* Храната

Недостигът на желязо нарушава вниманието, но за щастие той може да бъде компенсиран с помощта на месото, зелените зеленчуци, бобовите растения. Консумирайте ги с портокалов сок, тъй като съдържащият се в него витамин С допринася за по-доброто усвояване на желязото и протеините. Нервната Ви система пък се нуждае от калций, калий, мастни киселини и витамини от група В. Ще си ги набавите с бананите, пълнозърнестия хляб, киселото мляко и рибата. Не забравяйте, че работата на главния мозък става по-пълноценна благодарение на холина, който присъства в яйцата, сиренето и орехите. Докато учите трябва да се храните често, но на малки порции, защото претовареният стомах отнема енергия от мозъка.


* Напитките

Опитът да освежите паметта си с литри силно кафе има не само вредни за здравето последствия, но е и съвършено безполезен. Наистина количеството кофеин, съдържащо се в чаша кафе или чай, стимулира мозъка, но по-високата доза по-скоро ще предизвика свръхвъзбуда и ще отслаби вниманието Ви. Това, което трябва да пиете колкото се може повече, за да помогнете на сърдечносъдовата система да снабдява по-активно мозъка Ви с кислород, е минералната вода. Особено ако съдържа магнезий, страшно ефикасен при главоболие.

* Сънят

Психолозите са на мнение, че докато спим, в мозъка настъпва фаза на консолидация, тоест той сортира впечатленията и ги фиксира в дългосрочната ни памет. Именно по тази причина специалистите ни съветват да спим по 10 часа в денонощие, щом искаме да се представим блестящо на изпитите си.

* Спортуването

Физическото натоварване повишава концентрацията на кислорода в кръвта, неутрализира стреса и повдига самочувствието. За да постигнете всичко това, занимавайте се със стречинг (упражнения за разтягане) и се разхождайте пеша поне половин час дневно.

* Сексът

Когато го правим, нивото на кортизола, известен като "хормон на стреса", рязко се понижава и вместо него в кръвта ни нахлуват други полезни и приятни хормони, например серотонин, който активизира дейността на мозъка.

Ред в главата

Мозъкът е само един от нашите органи и да го командваме е също толкова трудно, колкото да се заставим да кихнем или да спрем да хълцаме. Въпреки всичко обаче това е напълно възможно.

* Заложете на сетивата си

Представете си информацията, която трябва да усвоите, във вид на ярко оцветена схема и я запаметете зрително. Препишете фактите от учебника, но ги формулирайте със свои думи. Запишете текста на касета и слушайте собствения си глас. Съществуват и хора, притежаващи т.нар. двигателна памет - те запомнят най-добре, ако се движат.

* Фантазирайте

Паметта и логиката не са нито единствените, нито най-сполучливите механизми за обработка на информацията. Пробвайте да мобилизирате и другите възможности на мозъка си, например чувствата и фантазията. Спрете за миг с ученето и си представете с пълни подробности бъдещия изпит, въпросите, които ще изтеглите, своите блестящи отговори. Ако в този миг Ви стане ясно, че нещо не знаете, веднага отворете учебника. Това, което ще усвоите тогава, няма да бъде забравено и след година.


На финала

Добрата подготовка за изпита е едно, не по-малко важно обаче е как ще се държите на него. Освен очевидните съвети да се успокоите, да вярвате повече в себе си и да кръстосвате пръсти за късмет има и други, по-малко известни пътища към успеха.

- Уханията

На изпита идете, след като си сложите същия парфюм, тоалетна вода или дезодорант, който сте използвали, докато учите. Обонянието стимулира паметта по-добре от останалите сетива и се превръща в своеобразен "пищов", позволяващ ни да асоциираме познатата миризма с наученото.

- Хормоните

За да доставите повече серотонин на мозъка си, непосредствено преди изпита хапнете плодове или си направете енергиен коктейл, разбивайки с миксер 2 банан, 2 чаши мляко, супена лъжица мед, чаена лъжичка сусам.


- Ако нещо забравите

Съществуват множество начини да си припомните изскочилия от главата Ви факт. Най-достъпният от тях е да произнасяте бавно и наум азбуката. Една от нейните букви непременно ще Ви подскаже забравеното име или дума, след тях ще си възстановите и всичко останало.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign