Полезното прясно мляко

То е от съществено значение за здравето на малките деца, но не бива да го пренебрегваме и когато навлезем в зрялата си възраст. Млякото задоволява нуждите ни от протеини и калций, а както знаем, именно те не достигат на жените през някои етапи от живота им - бременност, кърмене, менопауза...

Защо да го консумираме?


* То е чудесен източник на калций.
Децата и възрастните се нуждаят от 600 до 1200 мг от този минерал дневно, за да имат здрава костна система и зъби.
Най-много калций трябва да приемат бременните и кърмещите жени - само така те ще са сигурни, че зародишът и по-късно бебето им се развива нормално. Същото важи и за дамите през менопаузата и след това, когато са силно застрашени от остеопороза.

* Зарежда ни с енергия
Заради високото съдържание на протеини и мазнини в него млякото доставя завидно количество енергия на организма. За жалост мазнините са наситени, при това съчетани с много холестерол, така че по-добре за нас ще бъде да го пием полуобезмаслено. По този начин и без да надебеляваме, ние ще извлечем полза от висококачествените му протеини, близки по състав до яйчните, които се смятат за най-ценни. Белтъчините с източник прясното мляко имат още едно предимство - те са много по-евтини от тези, приемани с месото.

* То е ефикасен лаксатив
В млякото има много вода (88%) и лактоза. Точно поради тази причина то улеснява изхвърлянето на течности и действа като меко слабително. Помага бързо при констипация, особено ако го съчетаем с плодове, съдържащи фибри.


Полезните комбинации

* Мляко + овесени ядки + плодове

Съставките на този енергиен (и много вкусен) хранителен коктейл доставят на организма протеини, бавни захари, фибри, витамини. Започвайте деня с подобна закуска и ще се чувствате преизпълнени със сили чак до вечерта.

* Мляко + чай

Типично английската напитка ни зарежда с толкова важния за зъбите калций от млякото и с флуор от чая - в една чаша има 0.3 г. За флуора е известно, че противодейства успешно на кариесите, затова се влага в пастата за зъби. С една дума, не забравяйте да капнете малко мляко в чая си.


Точната доза

Чаша полуобезмаслено мляко на ден е минимумът, с който можем да задоволим организма си. Това количество обаче покрива половината от дневните ни нужди от калций, така че на всяко хранене трябва да приемаме и някакъв друг млечен продукт - сирене или кисело мляко.


Какво не знаем?

* Колкото по-малко мляко пием, толкова по-малко лактаза, допринасяща за усвояването му, произвежда панкреасът ни. Омагьосаният кръг се затваря - непоносимостта към млякото се засилва, тъй като организмът ни отвиква от него.

* Клеопатра, която се е къпела магарешко мляко, е останала в историята със спомена за своята красота. Ние пък можем да изсипваме редовно чаша сухо мляко във ваната си и ще имаме свежа, гладка, млада кожа. Почти като нея.

* Калориите, съдържащи се в литър пълномаслено мляко са 650, а в същото количество полуобезмаслено - 450.

* В 1л пълномаслено мляко има 30 г протеини, 35 г мазнини, 45 г въглехидрати, 1200 мг калций, витамин А и D.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign