Как да станете ранобудни и да имате повече енергия сутрин? 10 Полезни съвети за "Добро утро"


Вие сте от онези хора, които мразят утрините и винаги мечтаят да имат още няколко часа за сън? Необходим Ви е поне половин час, докато се свестите и съберете енергия за новия ден? Ако сте отговорили положително, значи Вие сте с хронотип "сова", която трудно се свързва с понятието ранобуден. Но това пък не означава, че не може да се промените и да започнете да харесвате ранното събуждане.

Искате ли да започнете деня с весело настроение и да имате по-щастливи утрини? Ето няколко съвети, които ще Ви помогнат да направите този труден преход:

1.Разберете колко часа сън са Ви достатъчни
Никога няма да се насладите на утрото, ако не сте се наспали добре. За някои хора това означава 9 часа сън, а други се чувстват отлично и само със 6 часа сън. Средният брой часове, който се препоръчва е около 8 часа, но той не винаги е най-доброто решение за всеки. Колко часа сън са Ви необходими, това знаете само и единствено Вие самите. Наблюдавайте колко сте енергични и позитивно настроени през деня и открийте връзката с броя "отспани" часове. Ако се чувствате добре наспали се с 9 часа сън, на следващия ден станете 15 минути по-рано. Така намалявайте времето за сън, докато не намерите колко часа сън са подходящи за Вас.

2.Не настройвайте 5-6 аларми, които ще нарушават съня Ви на всеки 5 минути.
 Не се възползвайте от възможността да дремнете още някоя и друга минута. След като вече сте чули алармата, практически невъзможно е отново да потънете в дълбот сън, а експертите казват, че така само ще се измъчвате и ще се събудите без енергия. Много по-умна тактика е да настроите алармата за часа, в който наистина трябва да се събудите. По този начин няма да се събуждате на всеки 5 минути и да имате "плитък" сън, но затова пък ще сте използвали времето за истински, "дълбок" сън и качествен отдих. Вместо реди лягане, докато настройвате алармата да си казвате: "Ще ме събуди първо в 7, после ще имам време да дремна още малко", просто си кажете, че щом чуете алармата, трябва да се изправите на крака. И го направете!

3.След ставане от сън пуснете весела, енергична музика
Това е едно прекрасно начало на деня. Една динамична, позитивна песен, която да Ви изпълни с енергия и от която тъжното Ви лице ще се освежи с усмивка.

4.Разсънвайте се със светлина
Много повече изкушения за сън има в тъмна стая, но така пък лесно може да загубите усет за времето. Светлината намалява нивото на мелатонина - хормонът, който Ви прави сънливи. Нагласете щорите така, че сутринта светлината да може да влиза в стаята, а също така използвайте завеси, които пропускат светлината. След като слънцето влезе в стаята Ви, Вие естествено и постепенно ще се разсъните. Това светло събуждане ще бъде доста по-приятно от "дразнещия" звук на алармата. След като станете, изпийте кафето си до прозорец, през който влиза дневна светлина.

5.Обградете се с цветове
Живите, весели цветове помагат за подобряване на настроението сутрин. Купете си чаршафи в цикламено, оранжево или червено. Може да поставите в спалнята си подходящ цветен акцент. Така, когато отворите очи, ще се чувствате свежи и щастливи, обкръжени от ярки цветове.

6.Поставете букет с цветя близо до Вас
Проучване, направено в Харвард показва, че хората, които обикновено не са ранобудни, се чувстват щастливи и изпълнени с енергия, ако първото нещо, което видят сутрин е букет цветя.

7.Направете промяната постепенно
Ако сте "нощна птица", ще Ви бъде много трудно да заспивате по-рано, затова промяната трябва да се извършва постепенно, т.е. всеки ден лягайте в леглото 10 минути по-рано. За по-малко от една седмица ще заспивате с един час по-рано. Същото важи и за ставането сутрин. Ако обикновено отваряте очи в 8 часа, а искате да ставате в 7:30, на всеки 3 дни настройвайте алармата да звъни с 10 минути по-рано.

8.Отдалечете се от екраните един час преди лягане
Това означава без телевизия, интернет и мобилни телефони. Не си създавайте навика да заспивате на включен телевизор или лаптоп, тъй като тяхната светлина ще нариши съня Ви. Последният час преди лягане използвайте за къпане, приготвяне на дрехи за следващия ден или приятен разговор с близките. Създайте си ритуал и тялото веднага ще научи кога е време да потъне в света на сънищата.

9.Бъдете постоянни
Хората често нарушават навиците си по време на уикенда. Не може да очаквате да спазвате едни правила през седмицата, а други по време на уикенда. Сънят до късно в събота и неделя ще направи понеделничните утрини още по-неприятни и нещастни. Въпреки, че е почти невъзможно през уикенда да ставате също както през седмицата, постарайте се колкото можете да спазите графика и да не го нарушавате с повече от 1-2 часа.

10.Спрете да си казвате: "Аз не съм ранобуден"
Убедете себе си, че може да ставате рано. Мотивирайте се с малки награди, които Ви доставят удоволствие. Например, ако станете по-рано, ще имате допълнителен половин час за пиене на кафе с приятелки, да бъдете с любимия човек или да поиграете с децата. Този половин час може да използвате за грижи за тялото, нова прическа, маникюр или спортни упражнения.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign