За 20 секунди разбираме дали някой лъже или не


Когато се запознавате с непознат човек, достатъчни са само 20 секунди, за да прецените дали той заслужава Вашето доверие. Според ново изследване на Калифорнийския университет, хората за по-малко от минута могат да направят точна преценка за надеждността на непознат човек.

Изследователите събрали 24 двойки, участници в проучването. Всеки от партньорите трябвало да разкаже случка от живота си, в която много е страдал. По време на това камери заснемали реакциите на партньора от двойката, който слушал историята. Специален екип преглеждал видеото и само за 20 секунди могли да преценят дали лицето от видеото изразява искрено или фалшиво съчувствие.
Александър Когат, ръководител на изследването обяснява, че наблюдателите могат правилно да индетифицират лъжльовците, защото има начини на поведение, които изразяват искреност и подкрепа.
Марк Сейлъм, експерт по невербална комуникация казва, че може да прецените, че някой е лъжец, ако забележите следните признаци:

1.Неконсистентно (противоречиво) поведение
Ако някой обикновено е спокоен и изведнъж стане особено развълнуван, или обратното, тази промяна е червено знаменце. Същото важи и за речта. Ако това лице говори винаги бързо и гладко, но изведнъж речта му стане бавна, това е лош знак, че се опитва да Ви измами.

2.Стабилен поглед
Ако погледът на даден човек е твърде постоянен, тогава или не Ви слуша, или съзнателно се опитва да спечели Вашето доверие. Това са признаци на неискреност. Когато хората мислят или планират, съвсем естествено е да спрат да поддържат контакт с очи и да се оглеждат наоколо.

3.Жестове с уста
Покашляне, леко прочистване на гърлото или някой друг жест, с който човекът покрива устата си - това показва, че е неискрен и се опитва да скрие нещо от Вас.

4.Бърза усмивка
Искрената усмивка променя цялото лице. Очите блестят, а бузите и веждите се движат заедно с ъглите на устата. За да изчезне такава искрена усмивка са необходими поне няколко секунди. От друга страна, фалшивата усмивка се появява и изчезва на момента.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign