Дългото седене = По-голямо дупе

Продължителният престой в седнало положение е не само вреден за здравето ни, а също така и за стройната ни фигура, твърдят учените.

Изследователи от Университета на Тел Авив открили, че седенето предизвиква създаването на повече мастни натрупвания в областта на седалището и че засегнати от този ефект са дори хората, които се хранят здравословно и спортуват редовно.

Резултатите от новите изследвания потвърждават теорията, че дългото седене наистина увеличава дупето. Според учените, допълнителният натиск в областта на тялото, която се използва за сядане или лежане произвежда с 50% повече мазнини в тези части.

Още по-неприятната новина е, че и хората, които практикуват редовно и активно физически упражнения и внимават за количеството калории, които приемат, ще усетят отрицателния ефект от дългото седене върху тяхната фигура.

"Надебеляването е много повече от дисбаланс на калориите. Самите клетки се влияят от тяхната механична среда. Мастните клетки произвеждат повече триглицериди и то с по-голяма скорост, когато са изложени на постоянно разтягане. Има различни начини, по които клетките могат да усетят механичното натоварване. Оказва се, че дългите периоди на статично механично натоварване и разтягане, предизвикано от теглото на тялото при седнало или легнало положение, увеличава образуването на липиди", обясняват учените.

Изследването е поместено в „American Journal of Physiology - Cell Physiology“.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign