15 Ранни признаци и симптоми на бременността


В един или друг момент, жените в репродуктивна възраст достигат до ситуация да си зададат въпроса "Бременна ли съм?". И онези, които с нетърпение очакват положителен отговор, и тези, които от все сърце се надяват, че резултатът ще е отрицателен, започват да мислят за знаците, които им ипраща тялото, т.е. за ранните симптоми на бременност.

Първите симптоми, които показват, че е заченат нов живот са различни при различните жени. Всъщност те могат да варират и при една и съща жена по време на различни бременности.

Освен закъснение на месечния цикъл (менструацията), в списъка на най-честите ранни симптоми на бременност могат да се включат следните признаци:

1.Умора и сънливост
Чувствате се изморени и не можете да си обясните защо сте толкова сънливи? Възможно е това да се дължи на повишеното ниво на хормони в тялото. При много жени умората продължава през цялото първо тримесечие на бременността. Ако подозирате, че сте бременна, не "лекувайте" умората с кафе, а послушайте тялото си и си почивайте активно.

2.Чувствителни, подути гърди
Още през втората или третата седмица на бременноста гърдите могат да станат по-големи и по-чувствителни. Поставянето на сутиена може да се превърне в един вид "малко мъчение", защото ще Ви причинява болка. Също така, вероятно е и вените по-гърдите да станат по-видими.

3.Гадене, сутрешно повръщане
Повечето бременни жени получават сутрешно гадене в шестата седмица от бременността, но при някои гаденето се появява много по-рано. Гаденето може да се появи във всеки час от деня и не е задължително да е придружено с повръщане.

4.Световъртеж, прималяване
Сигурно ще си припомните, че във всички филми и сериали световъртежът и прималяването алармират главната героиня за бременност. И в действителността тези два знака се считат за ранни симптоми на бременност. Световъртежът може да е причинен от намаляване на нивото на кръвната захар, а прималяването - спадане на кръвното налягане.

5.Леко кървене
Забелязвате малки, светли точки кръв по бельото си? Има възможност това да е кървене, причинено от имплантацията(вгнездяването). То се появвява, когато ембрионът се имплантира в маточната стена.

6.Често уриниране, особено през нощта
Ако не минава нощ, без да сте принудени да посетите тоалетната, тогава е възможно тялото Ви да сигнализира, че ще ставате майка.

7.Болки в долната част на гърба
Въпреки, че рядко се случва, болките в долната част на гърба могат да започнат още през първите седмици на бременността. Лошата новина е, че ако сте бременна, няма да се отървете от болката до самото раждане.

8.Изострено обоняние
Бременните жени са по-чувствителни към миризмите. Изведнъж парфюмът на Вашата приятелка може да Ви стане неприятен, да не можете да понесете миризмата на любимия си душ-гел или да ви пречи миризмата от кофата за боклук, която е на доста голямо разстояние от Вас.

9.Спазми в долната част на корема
Чувствате болки и спазми в долната част на корема? Може да е ПМС или Вашата матка да се подготвя за бременност. Въпреки, че е трудно да се каже със сигурност коя е истинската причина.

10.Запек и подуване на корема
Увеличаването на нивото на прогестерон в началото на бременността забавя работата на храносмилателната система и може да доведе до появата на запек.

11.Отвращение към определена храна, повишен апетит към друга
Ако забележите, че внезапно сте отвратена дори от самата мисъл за определена храна, която досега сте консумирали без проблем или не можете да се наситите на друга храна, може би тялото Ви казва, че сте бременна.

12.Промени в настроението
Започвате Трета световна война без причина? Може би Вашето бунтарство се дължи на промените в тялото, причинени от бременност.

13.Задъхване
Някои жени при бременност лесно се задъхват, защото се нуждаят от повече кислород, поради растежа на плода. Колкото една жена е в по-напреднала бременност, толкова задъхванията стават по-чести.

14.Чести главоболия
Повишеното ниво на хормони по време на бременността може да бъде причина за появата на чести главоболия.

15.Повишена базална температура
Базалната температура е температурата на тялото при събуждане. В периода от овулацията до появата на менструалното кървене тя се покачва, а след това намалява. Но ако сте бременна, базалната температура остава повишена. За да забележите този симптом обаче, е необходимо редовно да си мерите базалната температура.

Драги дами, имайте предвид, че много от ранните симптоми на бременноста са сходни със симптомите на ПМС, а може да се отнасят и към друго здравословно състояние. Например:

Закъснението на менструацията може да е резултат на силен стрес, рязко увеличаване или намаляване на телесното тегло, изтощение на организма, хормонални проблеми.
Чувствителните гърди може да са резултат на ПМС, приемане на противозачатъчни таблетки, проблеми с хормоните.
Честото уриниране може да е причинено от инфекция, диабет, повишено въвеждане на течности или приемане на диуретици.

Сравнително точен отговор на въпроса "Бременна ли съм?" може да Ви даде тестът за бременност, който може да направите най-рано 14 дни след момента, в който евентуално сте забременели, а най-надеждният отговор все пак ще даде Вашият гинеколог.
comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign