"Лаборатория" на смеха

* Ние сме силно зависими от настроенията на околните, като това важи и за отрицателните, и за положителните им емоции. По време на експеримент, проведен от английските психолози Зингър и Шахтър, било установено, че хората, попаднали в еуфорична компания, се настройват на подобна вълна. Ако обаче са обкръжени от сърдити индивиди, почти веднага започват да мразят света около себе си. Ако пък и на едните, и на другите се постави инжекция адреналин, първите ще изпитват още по-голямо щастие, вторите ще станат още по-зли и мрачни. Няма начин да не си направим извода, че по-полезно и по-здравословно за нас ще бъде да общуване най-вече с  добри, жизнерадостни, оптимистично настроени личности.

* Дори всичко да ни е наред, в облачен ден ние се усмихваме 2,5 пъти по-рядко, отколкото в слънчев.

* В средата на 20 век психиатрите повишавали настроението на отчаяните от живота и ги лекували от депресия по метода на Уелтън. Те карали пациентите си да четат първо наум, а после и на глас 50-60 твърдения от типа на: "Прекрасно! Наистина се чувствам прекрасно!" или "Настроението ми се повиши, вече гледам по друг начин на света!". Наистина болните започвали да изпитват положителни емоции, но за не повече от 10-15 минути, а и не всички реагирали както се очаква от тях. Точно тогава учените открили, че комедийните филми имат много по-добър и най-важното - по-продължителен ефект от метода на Уелтън. Той веднага бил отречен, след това модифициран и сега се прилага под формата на автогенен тренинг.

* Според наблюденията на психолозите усмивката рядко съществува сама по себе си, тя почти винаги е отправена към някого. И това не е случайно - външната проява на емоциите ни по правило се стимулира от присъствието на други лица. Останали насаме, малко от нас се усмихват, даже когато имат повод да го сторят.

* Учените са установили, че пикът и на положителните, и на отрицателните емоции ни спохожда във възрастовия отрязък 21-29 години.

* Както смятат психолозите, съществува мода и на чувствата. Така например меланхолията и апатията са били страшно модерни през 19 век, днес обаче направо се срамуваме от тях. Затова пък радостта никога няма да се демодира, казват учените, тъй като е първична биологична реакция - природата си знае работата!

Доц. Михаил Главчев

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign